Este rosul o culoare vestimentara care poate atrage privirile mai repede decat oricare alta culoare?

Este rosul o culoare vestimentara care poate atrage privirile mai repede decat oricare alta culoare?
Share Button

Studiile  au furnizat dovezi empirice ca “doamna in rosu” este o imagine atragatoare pentru barbati. Dar ce se intampla cu femeile?

Sunt femei la fel de intrigate de un “domn in rosu”? Spre deosebire de imaginea unei femei in rosu, exista putine referinte in cultura pop a unui barbat imbracat in rosu.

Aceste dovezi anecdotice sugereaza ca atunci cand barbatii poarta rosu, este posibil sa nu-ti aduca in minte ideea de sex asa cum se intampla invers. Pentru femei este clar, se apeleaza la rochii atunci cand trebuie sa iasa in evidenta.

Dar rosu este o culoare versatila. Nu reprezinta doar sex si pofta; este, de asemenea, folosit pentru a reprezenta putere si prestigiu. Istoria pare sa sustina aceasta asociere intre rosu si putere: in Europa medievala, rosul era purtat de regi, cardinali si nobilime.

In Roma clasica, cei mai puternici barbati erau numiti coccinati, adica “cei care poarta rosu”. Si la sfarsitul secolului al XII-lea, biserica crestina a adoptat culoarea rosie ca simbol al autoritatii si a asumat emblema unei cruci rosii pe fundal alb.

O privire rapida va va spune ca aceasta asociere intre rosu si putere pare sa fi continuat si in prezent: “Covorul rosu” se desfasoara numai in timpul unor evenimente speciale (de exemplu, Oscaruri), iar numai celor mai prestigiosi indivizi li se permite sa mearga pe el.

Folosim termenul  rosie pentru a indica o zi de importanta deosebita. “Cravata puterii” purtata de oamenii de afaceri moderni este, in mod traditional, de culoare rosie. Iar imaginea stereotipica a unui om de succes si puternic este cel care conduce o masina sport rosie.

Pentru a examina daca rosul face ca barbatii sa para mai puternici si, prin urmare, mai de dorit femeilor, Elliot si colegii sai au efectuat o serie de studii (Elliot, Niesta Kayser, Greitemeyer, Lichtenfeld, Gramzow, Maier & Liu, 2010). Femeile din patru tari diferite, inclusiv culturile estului si occidentului, au vizionat fotografii cu barbati.

In unele studii, omul din fotografie purta o camasa rosie sau o alta nuanta; in alte studii, omul a fost fotografiat impotriva unui fundal rosu sau alternativ colorat. In cadrul a sapte studii, femeile aveau mai multe sanse sa gaseasca barbatul atractiv si atragator din punct de vedere sexual atunci cand era asociat cu culoarea rosie.

Mai important, rezultatele au aratat ca acest efect al atractiei generat de rosui a fost mediat de perceptia sporita a statutului. Adica, barbatii asociati cu rosu au fost considerati mai inalti in statut, iar aceasta crestere a statutului perceput a atras atentia femeilor.

Luate impreuna, rezultatele acestor studii implica cateva sfaturi practice pentru matrimoniale: data viitoare cand te pregatesti pentru o intalnire, ia in considerare injectarea unui rosu in garderoba ta. Daca o rochie rosie sau o camasa rosie este prea tare pentru gustul dvs., incercati sa adaugati doar o atingere de rosu.

Daca sunteti o femeie, luati in considerare bijuterii rosii sau pantofi rosii cu toc inalt (sau tocurile negre populare recent cu o talpa rosie). Daca sunteti barbat, luati in considerare o cravata rosie sau o batista rosie.

In general, aceste studii indica, de asemenea, ca efectul culorii asupra proceselor psihologice depinde in mare masura de context. Studiile Elliot arata ca rosul are intelesuri diferite, in functie de sexul  care il poarta. Dar sensul rosului se poate schimba, de asemenea, in functie de situatie sau de context.

De exemplu, rosu este adesea folosit in semne care ne spun sa ne oprim de la un comportament (de exemplu, stopuri, semne de oprire) sau sa ne avertizeze despre pericolul iminent (de exemplu, etichete de avertizare, sisteme de avertizare pentru amenintari). Deci, in loc sa simbolizeze sexul sau puterea, rosul poate uneori sa semnaleze pericolul.

optimizare seo

Leave a Comment