Singurul om care a tras vreodata intr-un OZN
Share Button

Cum ar spune Will Simith: “Bun-venit pe Pamant!”

Acum treizeci si cinci de ani, pilotul de vanatoare Oscar Santa Maria Huerta a trait o experienta deosebita (adevarata, spre deosebire de filmul cu Will Smith) de Ziua Independentei, cand a incercat sa doboare o nava misterioasa, in forma de bec.

Datorita acestei intamplari, ziua mentionata ramane singurul caz documentat de tentativa de incendiere a unui OZN de catre o nava militara.

Era in dimineata zilei de 11 aprilie a anului 1980, iar locotenentul fortelor aeriene din Peru, in varsta de 23 de ani, se pregatea pentru exercitiile zilnice, impreuna cu aproximativ 1800 de militari si civili, la Baza Fortelor Aeriene “La Joya”, la 1000 de kilometri sud de capitala statului peruan.

Locotenentului Huerta, un pilot cu 8 ani de experienta, care a zburat in misiuni de lupta de la varsta de 19 ani, i s-a ordonat sa foloseasca avionul sau Sukhoi-22, un avion de atac model sovietic, pentru a intercepta straniul obiect argintiu care a fost reperat plutind in apropiere de capatul pistei.

Obiectul se afla la 5 kilometri departare, suspendat in aer, la aproximativ 600 de metri de sol, si nu raspundea la nici o incercare de comunicare.

“Acest ‘balon’ se afla in spatiul aerian restrictionat fara autorizatie, aducand un grav prejudiciu suveranitatii nationale”, scrie Huerta, acum colonel in retragere, in “UFOs: Generals, Pilots, and Government Officials Go on the Record” (“OZN-uri: Opinii publice ale unor generali, piloti si oficiali guvernamentali”).

Colonelul Huerta a fost unul dintre multii cercetatori sau fosti ofiteri militari care au oferit informatii si au raspuns la intrebari in mod oficial si in persoana, in cadrul unei importante conferinte de presa, in 2013, in National Press Club din Washington.

Scopul acestei conferinte a fost sa puna presiune asupra Guvernului Statelor Unite, in vederea deschiderii fisierelor secrete care vizeaza aparitii ale OZN-urilor.

“Trebuia sa cobor. La Joya era una dintre putinele baze din America de Sud care detinea echipamente de razboi sovietice, asadar eram mereu ingrijorati ca puteam fi spionati”, a scris acesta.

Dupa decolare, colonelul Huerta a zburat pana la 2500 metri inaltime, s-a apropiat de tinta si s-a pregatit de un atac aerian. “Am ajuns la distanta necesara si am tras o explozie de saizeci si patru de cartuse calibrul 30 mm.

Bombardamentul a creat un ‘zid de foc’ in forma de con care, in mod normal, ar nimici, ar rade totul in calea sa”, scrie el.

Doar unul dintre acele cartuse ar fi putut distruge o masina, dar cartusele au avut nici un efect asupra obiectului. “Am crezut ca balonul va fi apoi rupt, crapat sau deschis, si ca din el vor incepe sa iasa gaze. Dar nu s-a intamplat nimic. Era ca si cum gloantele uriase fusesera absorbite de balon, iar acesta nu era deteriorat deloc.”

Apoi, obiectul s-a indreptat rapid spre cer, departe de baza, fapt care l-a determinat pe colonelul Huerta sa activeze sistemul de postcombustie al avionului, pentru a mari viteza de urmarire, fiind acum la 500 de metri in urma obiectului.

optimizare seo

Odata ajunsi in orasul Camana, la 84 de kilometri de baza, obiectul s-a oprit brusc, fortandu-l pe Huerta sa se abata de la directia stabilita si sa vireze intr-o parte.

Mergand in directie dreapta si virand la dreapta, colonelul Huerta a incercat sa se pozitioneze pentru un alt atac.

“Am inceput sa ma apropii de obiect pana cand il aveam intr-o raza vizuala perfecta”, scrie el. Localizasem tinta si eram gata sa trag. Dar chiar in acel moment, obiectul a facut o alta miscare rapida, o urcare, mai exact, evitand atacul. Eu am ramas in urma lui; atacul esuase.”

Colonelul a incercat aceeasi manevra inca de doua ori, dar de fiecare data obiectul reusea sa scape, indreptandu-se tot mai mult spre inaltul cerului, cu numai cateva secunde inainte ca Huerta sa poata trage.

De data aceasta, obiectul se afla la 14.000 de metri deasupra solului. Colonelul Huerta a decis sa incerce un atac de sus, asa incat obiectul sa nu mai poata scapa din raza sa de actiune, insa obiectul l-a umbrit tot drumul, pana la 19.200 de metri – cu mult peste specificatiile aeronavei sale.

Aproape ramas fara combustibil, si-a dat seama ca nu poate continua atacul, astfel ca a decis sa zboare in apropierea obiectului, pentru a avea o mai buna privire de ansamblu, pentru a-l vedea si observa mai bine. A realizat ce era, de fapt, obiectul doar atunci cand a ajuns la o distanta de 100 de metri.

“Am fost surprins sa constat ca ‘balonul’ nu era, de fapt, un balon. Era un obiect cu un diametru de aproximativ 10 metri, care avea o cupola lucioasa, de culoare crem, in partea de sus, asemanatoare unui bec taiat in jumatate”, mai scrie el.

“Partea de jos era o baza circulara mai ampla, de culoare argintie, si arata ca un fel de metal. Ii lipseau cu desavarsire toate componentele specifice aeronavelor. Nu avea aripi, jeturi reactive care sa asigure propulsia, sisteme de evacuare, ferestre, antene si asa mai departe.

In acel moment, am realizat ca nu era un dispozitiv de spionaj, ci un OZN, ceva cu totul necunoscut. Nu mai aveam combustibil aproape deloc, asa ca nu puteam sa atac, sa manevrez avionul sau sa evadez cu o viteza mare. Dintr-o data, mi-era teama. Credeam ca as putea sfarsi.”

Colonelul Huerta s-a intors, recurgand la un zbor planat, executat pe o panta in coborare, cu pierdere uniforma de inaltime, asta din cauza deficitului de combustibil. “Zburam in zigzag, sperand ca, in felul acesta, avionul meu sa fie mai greu de lovit, si ma uitam tot timpul in oglinzile retrovizoare, sperand ca obiectul nu ma urmareste.”

Dupa ce Huerta a aterizat, obiectul a ramas in locul in care acesta il lasase timp de inca doua ore, “vizibil pentru toti cei de la baza, in timp ce se reflecta in lumina soarelui.”

Colonelul Huerta precizeaza ca nava a fost vazuta de catre toate persoanele de la baza, multe dintre aceste persoane fiind solicitate pentru declaratii. Un document din luna iunie, 1980, document al Departamentului Apararii al Statelor Unite, intitulat “OZN reperat in Peru”, descrie acest incident, atestand ca obiectul ramane de origine necunoscuta.

Un incident similar a avut loc in anul 1976, cand generalul fortelor aeriene Iraniene, Parviz Jafari, a incercat sa traga intr-un OZN, insa a constatat ca echipamentul sau era defect. “Echipamentul meu era mecanic si probabil acesta este motivul pentru care nu a putut fi oprit, sabotat, asa incat obiectul trebuia sa sara departe in ultimul moment”, scrie colonelul Huerta.

“Din cate stiu, ma aflu in pozitia unica, cel putin pentru moment, de a fi singurul pilot militar din lume care a tras cu o arma si a tintit un OZN. Acest gand inca imi da fiori.”

Leave a Comment