4 mituri false despre Craciun
Share Button

De Craciun este traditional sa va distrati cu rudele si prietenii cu jocuri de masa. Tombola, negustor la targ, jocuri de carti, dar si ghicitori si sarade. In acest articol vrem sa ne jucam si cu voi, avand in vedere sarbatoarea tuturor sarbatorilor, si sa propunem 4 mituri false despre Craciun pentru a le demonta odata pentru totdeauna.

Serios, am vrut sa colectam cateva informatii curioase despre unele personaje si traditii tipice Craciunului, despre care circula informatii inexacte, pe care majoritatea oamenilor le considera adevarate.

Poinsettia este toxica?

Prima victima a “conspiratiei” de Craciun este Steaua Craciunului, frumoasa Euphorbia pulcherrima (chiar numele sau, pulcherrima, inseamna frumos), planta ornamentala prin excelenta a sarbatorilor, cu frunzele sale rosii si mari asemanatoare cu florile stralucitoare.

Am crescut auzind ca Steaua Craciunului este definita ca otravitoare, chiar mortala, nu numai pentru copii, ci si pentru animalele de companie de acasa!

Este adevarat ca frunzele contin un latex toxic, care poate provoca reactii alergice la caini, pisici si mamifere mici care vin in contact cu acesta, dar toxicitatea plantei este minima.

Mos Craciun a fost inventat de Coca Cola?

Un alt cliseu recunoscut acum ca fiind adevarat il priveste pe Mos Craciun. Da, omul cu barba alba groasa, care aduce daruri copiilor buni din intreaga lume cu sania trasa de reni, ar fi fost inventat de compania Coca Cola.

Este adevarat ca, Coca Cola a inceput in curand sa exploateze figura lui Mos Craciun, pentru reclamele sale dar inainte de asta trebuie sa ne amintim ca Mos Craciun deriva din legende antice si traditii populare, toate europene. Pe de o parte legate de mitul lui Odin, zeu germanic care a adus daruri copiilor, iar pe de alta parte Sfantul Nicolae, un om mare si un episcop crestin foarte devotat poporului sau, care a trait in secolul al III-lea d.Hr.

Care sunt originile pomului de Craciun?

In ceea ce priveste Pomul de Craciun, unul dintre simbolurile prin excelenta ale Craciunului, poate ca nu toata lumea stie ca are o origine pagana. In multe civilizatii si culturi antice, de fapt, copacul simboliza reinnoirea vietii, in special a plantelor vesnic verzi.

Romanii antici, de exemplu, in timpul Saturnaliei, care a cazut in timpul Solstitiului de iarna, si-au impodobit templele cu ramuri de brad, un simbol al vietii vesnice si al apropierii de Dumnezeu iar mai tarziu, obiceiul de a decora pomii cu lumanari la Craciun s-a raspandit, pentru a sarbatori venirea lui Hristos Mantuitorul care invinge intunericul.

Insa in zilele noastre se folosesc brazii artificiali pentru a avea grija de natura, iar noi va recomandam sa faceti la fel si sa alegeti un brad de craciun prietenos cu mediul de pe https://www.brazicraciun.net/brazi-artificiali-ieftini.

Steaua cometei i-a indrumat pe cei trei regi?

Pentru a inchide rotunjirea noastra de 4 mituri false despre Craciun, vrem sa o demontam pe cea a stelei cometei care le-ar fi indicat pastorilor, dar mai ales celor trei Imparati, calea spre pestera Nasterii Domnului. In fiecare scena a Nasterii Domnului care se respecta, steaua este plasata invariabil in cel mai inalt punct, doar pentru a aminti acest episod mentionat in Evanghelii.

Dar din punct de vedere stiintific nu exista nici o stea de cometa atestata care ar fi putut traversa cerul in acel moment istoric precis. Cercetatorii care au aprofundat fenomenul vorbesc mai degraba despre o conjunctie planetara, poate chiar despre trei planete care ar fi generat un efect luminos.

Neasteptat, asa-i? Speram sa va fi satisfacut curiozitatile prin deslusirea acestor mituri prin intermediul acestui articol, iar de acum incolo sa stiti un pic mai mult despre insemnatatea lor, in special atunci cand cineva va spune “Uite ce stiu eu despre acest lucru”.

Leave a Comment