7 Avantaje ale betonului ca material de construcție

  • 0 Comments
Share Button

Dacă ai ajuns să citești acest articol, probabil ești interesat să îți construiești ceva. Fie că este vorba de o casă, un bloc, o clădire de birouri, probabil ești la capitolul cercetare. Dacă vrei să iei în calcul varianta de a construi din beton atunci ai nimerit la locul potrivit, deoarece în continuare îți voi prezenta avantajele utilizării betonului în diferite construcții.

De asemenea, dacă te interesează și alte tipuri de materiale de construcții, experții de la proactiv.ro îți stau la dispoziție cu răspunsuri la toate întrebările tale și cu o gamă largă de produse care ți-ar putea fi de folos în procesul de construcție și amenajare al noului tău proiect .

Dintre toate materialele de construcție utilizate în lume, betonul este cel mai utilizat pe scară largă datorită avantajelor sale unice în comparație cu alte materiale. Este folosit pentru fundații, pavaje, pereți de blocuri, structuri arhitectonice, drumuri, poduri, pasaje subterane și supraterane. Natura diversificată a componenților, combinarea și dozarea lor, conduc la o gama foarte mare de tipuri de betoane, cu diferite caracteristici.

Iată câteva dintre cele mai importante avantaje pe care ți le oferă betonul :

1.Betonul este economic

În comparație cu alte materiale utilizate pentru construcții, costul de producție al betonului este foarte mic. Ingredientele majore ale betonului sunt cimentul, apa și agregatele, care se găsesc oriunde în lume la prețuri destul de mici.

De exemplu, pentru o structură etajată(locuințe sau birouri), varianta din beton armat costă aproximativ de două ori mai puțin față de varianta cu structură metalică.

2.Betonul se întărește la temperatura ambientală

Betonul se întărește și își dezvoltă rezistența la temperatura camerei sau la temperatura din mediul unde este pus. Astfel, betonul poate fi utilizat indiferent de condițiile meteorologice și chiar poate fi optimizat cu amestecuri, dacă este necesar.

3.Versatilitatea

Betonul proaspăt este fluid și astfel se poate turna în diferite forme și dimensiuni. Betonul este materialul indicat în realizarea elementelor de suprafața(plăci) și elementelor masive(fundații), spre deosebire de principalii săi concurenți, oțelul și lemnul, din care se realizează de obicei elemente liniare.

Betonul poate fi turnat în forme și configurații complexe prin ajustarea amestecului, singura limitare fiind imaginația constructorilor.

4.Este rezistent la apă

În comparație cu lemnul și oțelul, betonul poate rezista în apă fără a suferi deteriorări grave. Datorită acestei proprietăți, este un material ideal pentru construcții subacvatice și submersibile, cum ar fi stâlpii de susținere ai podurilor, barajele, canale și structuri de pe malul apei.

Apa pură nu dăunează betonului, nici măcar betonului armat. De vină pentru stricăciunile  betonului apărute în timp sunt substanțele chimice dizolvate în apă, cum ar fi sulfații și clorurile.

5.Rezistență la temperaturi ridicate

Betonul poate rezista la temperaturi ridicate mai bine decât lemnul și oțelul. Hidratul de silicat de calciu, care este principalul liant din beton poate rezista până la 910 grade C.

Betonul rezistă la temperaturi ridicate timp de 2-6 ore, oferind timp suficient pentru operațiunile de salvare în caz de incendiu.

6.Întreținere redusă

Structurile de beton nu necesită acoperire sau vopsire regulată, ca protecție la intemperii, așa cum se întâmplă în cazul structurilor din oțel sau lemn, unde protecția este vitală pentru a rezista la proba timpului. Astfel, costul de întreținere pentru beton este mult mai mic în comparație cu celelalte două materiale.

7.Multiple moduri de aplicare

Unul dintre avantajele majore ale betonului este capacitatea sa de a fi aplicat în diverse feluri.  Betonul se poate aplica manual, se toarnă, se pompează, se pulverizează și, de asemenea, este utilizat pentru aplicații avansate, cum ar fi betonarea în tuneluri cu ajutorul cofrajelor.

Leave a Comment