Arhitectura acumulatorilor de telefoane mobile
Share Button

Pentru cei interesati de modul de functionare a acumulatorilor de telefoane, inclus de acumulatori Allview, prezentam in continuare arhitectura acestora.

In interiorul acumulatorilor clasici Ni-Cd, incarcarea si descarcarea reprezinta o reactie chimica, dar  acumulatorii Li-Ion sunt o exceptie de la aceasta. Incarcatorul pentru acumulatorii Li-Ion este un dispozitiv care limiteaza tensiunea ca in cazul acumulatorilor cu plumb.

Diferenta consta in faptul ca se debiteaza o tensiune mai mare pentru fiecare element. Producatorii de acumulatori Li-Ion sunt de regula foarte stricti in ceea ce priveste stabilirea unei tensiuni limita, pentru ca acest tip de acumulatori nu accepta supraincarcarea. Sistemul Li-Ion este unul care poate debita numai ceea ce poate absorbi.

Acesta nu poate accepta fortari peste limita, o tensiune mai mare putand sa sporeasca capacitatea, dar oxidarea care rezulta in urma acestei cresteri a tensiunii de incarcare va reduce obligatoriu durata de viata a acestor acumulatoare.

Acumulatorii Li-Ion sunt complet incarcati atunci cand scade curentul pana la un nivel predeterminat sau pana la terminarea incarcarii. Avand in vedere faptul ca piata de consum promoveaza folosirea la maxim a acumulatoarelor, aceste incarcatoare sunt construite sa le incarce la capacitate maxima, in loc sa le extinda durata de folosinta.

Din acest motiv, multi dintre acumulatorii Li-Ion sunt inlocuiti inca din perioada de garantie, iar acest fenomen a devenit unul comun in industria telefoniei mobile. A evita incarcarea la maxim are si unele beneficii, iar unii dintre marii producatori au stabilit un prag mai mic al incarcarii pentru a reusi sa prelungeasca durata de viata a unui acumulator.

Incarcarea unor acumulatori Li-Ion-Polimer este destul de asemanatoare cu cea a modelului Li-Ion. De regula nu sunt necesare modificari algoritmice in ceea ce priveste incarcarea acestor acumulatori.  Cei mai multi dintre utilizatorii acestor acumulatori nu pot sa stie ceea ce folosesc, adica acumulatori tip Li-Ion sau Li-Po.

Cuvantul „polimer” este folosit pentru promovarea acestora si nu reflecta niste atribute speciale, altele decat cele care sunt cunoscute in legatura cu vreun mod diferit pentru modul standard de constructie al celor de tip Li-Ion. Majoritatea acumulatorilor Polimer se bazeaza pe o arhitectura hibrid, una care este un amestec intre Li-Ion si Li-Polimer. Exista mai multe variatii in tipurile de acumulatori Polimer, iar adevaratul acumulator Li-Polimer uscat se afla pe piata de multi ani.

De asemenea, se cunoaste termenul „acumulatori cu plastic”, dar nu a fost niciodata capabil sa atinga proprietatile necesare pentru a fi folosit in multele aplicatii la temperatura ambientala. De regula, producatorii de acumulatori Li-Ion recomanda o incarcare de 40% din capacitatea maxima pentru modul de depozitare si nefolosire a acumulatorilor.

Starea de incarcare partiala reduce perioada în legatura cu imbatranirea acumulatorului, permitand in acelasi timp o anumita auto-descarcare in timpul depozitarii. Pentru a minimiza curentul scurs prin intermediul circuitului de protectie al acumulatorului inainte ca acesta sa fie vandut, pachetele, bateriile de acumulatori Li-Ion mai avansate sunt prevazute cu un mod de asteptare care se dezactiveaza in momentul primei incarcarcari sau descarcari a acestora.

O data dezactivat acest mod, acumulatorul ramane operational si nu mai poate fi adus inapoi in modul de asteptare.

Leave a Comment