Aspecte legate de executarea forajelor profesionale

  • 0 Comments
Share Button

Pentru orice proprietar de locuinta, gradina sau o anumita afacere este indispensabila apa in cantitati impresionante care sa acopere tot necesarul zilnic. Cei mai multi dintre acestia decid sa se orienteze catre forajele de apa, acestea fiind cunoscute pentru faptul ca se realizeaza printr-o procedura destul de simpla si avantajoasa.

In calitate de viitor beneficiar al unui foraj de apa trebuie luate anumite decizii care pot pune in mare dificultate pe cineva care nu are pregatire suficienta in acest domeniu. Riscul de a lua hotarari gresite si care sa presupuna si niste costuri inutile este foarte posibil, mai ales daca firma la care apelezi profita de lipsa cunostintelor tale de specialitate si va recurge la anumite inselatorii.

Din acest motiv, vom stabili astazi care sunt principalele aspecte ce definesc intreaga functionarea a unui sistem de foraje puturi apa, astfel incat orice persoana care doreste sa recurga la astfel de servicii sa fie informata ca atare.

Ce trebuie sa cunosti despre puturile forate?

In primul rand, este important sa cunosti faptul ca un put forat nu reprezinta doar o gaura in pamant, ci implica o serie de operatii tehnice care trebuie efectuate dupa o anumita procedura de catre echipa ce a fost angajata. Aceasta are obligatia de a preda fisa apei si debitul putului inspectat si verificat, dar nu sa si echipeze putul cu pompa; aceasta sarcina ii apartine instalatorului.

Se poate intampla, in anumite cazuri ca forajul sa nu dispuna de apa fara a avea nicio vina firma. Insa o firma serioasa va demara inainte de introducerea tuburilor un carotaj electric – o operatiune prin care se ofera o diagnoza a putului.

Dupa semnarea contractului cu echipa de foraj, se va da startul unei actiuni prin deschiderea santierului. Langa viitorul put este necesar a fi sapate doua gropi cunoscute sub denumirea de “batal” care ajung a fi legate cu ajutorul unui sant de putul forat.

In timpul forarii primei gaure se stabilizeaza peretii putului pentru a impiedica orice forma de surpare. Dupa aceasta parte, ies la iveala si anumite informatii relevante despre potentialul de a exista apa sau nu. De comun acord, sondorii si beneficiarul pot opri operatiunea de foraj daca informatiile oferite nu sunt cele mai satisfacatoare.

Insa daca verdictul este unul pozitiv se poate incepe procedura de finalizare prin introducerea  filtrelor de margarit. Tubajul se realizeaza cu anumite modele si tipuri de tevi care trebuie sa corespunda unor cerinte legate de adancime care poate varia pana la 60 m sau sa se gaseasca intre 60-80 m. In zonele de captare, tuburile trebuie sa dispuna de fante decupate.

Dupa finalizarea procedurii si echiparea filtrelor se face denisipirea care reprezinta o tehnica de pompare a apei din put ce se realizeaza pe durata de cateva zile. Aceasta operatie va produce circulatia apei si scoaterea nisipului din zona de captare.

Realizarea forajului : se executa gaura de foraj pana la adancimea stabilita in contract , sau dupa caz pana la adancimea dorita de beneficiar, se efectueaza un carotaj electric in urma caruia este eliberata o diagrama ( carotaj se face doar la sistemul cu circulatie directa de noroi ) .

Daca in urma rezultatului obtinut la carotaj nu avem semne pozitive de existenta unuia sau mai multe acvifere productive ( pot fi si acvifere seci , fara apa ) care sa alimenteze forajul cu apa, atunci decizia este in totalitate a beneficiarului daca este dispus sa mai continuam forajul la o adancime mai mare sau achita operatiunile efectuate pana in acel moment si incheiem lucrarea ( am avut si astfel de cazuri ) .

La carotaj ne indica zonele exacte unde avem apa si portiunile unde sa montam tubulatura cu fante ( fantele sunt facute de fabrica . NU le facem noi ) . Dupa ce se introduce tubulatura in gaura de foraj , intre peretele forajului si cel al tubulaturii se baga Pietris Margaritar in granulatie de 4 – 8 mm . Practic acesta este filtrul forajului . Cu cat acest perete este ma gros cu atat este mai bine pentru foraj.

Mai sunt unele zone prin tara unde avem nisipuri foarte fine dar care au apa foarte multa si trebuie sa le captam, iar in acest caz se introduce un Nisip Cuartos in granulatie de 1-3 sau 2-4 mm care filtreaza apa si nu lasa nisipul sa intre in tuburile de foraj sa il colmateze sau sa afecteze pompa de apa. Acest materiale se baga doar in portiune tuburilor cu fante iar in rest se baga Pietris Margaritar 4 – 8 mm .

In final se baga pompa mamut pentru dezolmatare, desnisipare, limpezire si punere in productie, dupa care urmeaza pomparile experimentale pentru a stabili parametrii forajului ( Nivel HidroStatic, Nivel HidroDinamic, Debit maxim, Debit exploatabil, etc ) .

Tubulatura se alege in functie de adancimea forajului : 0 – 50: R8 ;  50 – 100 : R10 ; 100 – 300 : R16

Pentru rezultate sigure si eficiente este importanta echipa cu care vei lucra. Recomandarea noastra se indreapta catre serviciile oferite de Eco Drill care dispun de utilaje adecvate si de foarte buna calitate pentru a nu exista riscul de a surveni vreo problema in timpul procesului de foraj.

Leave a Comment