Capsuna: un gust deosebit si multe beneficii intr-un fruct atat de mic
Share Button

De la mijlocul lunii mai pana in august poti obtine savura fructele mici, sensibile, de pretutindeni. Desigur ca este vorba despre capsuni. Nu numai ca au un gust minunat de dulce, ci imbogatesc trupul si sufletul cu abilitatile lor incredibile care protejeaza si ingrijesc pielea, organele si parul. 

Asadar, nu este de mirare ca aceste fructe au fost folosite ca planta medicinala inca din Evul Mediu. Si te poti bucura de beneficiile acestora si in restul anului, atunci cand vei consuma o dulceata din capsuni, fara zahar, fara gluten, bio si naturala, 250 gr ,la un mic dejun savuros sau intr-o tarta speciala.

Originea capsunilor

Capsunile erau deja consumate in epoca de piatra, dar nu in forma pe care o cunosti acum. Pentru ca pe atunci, capsuna de astazi nu exista, dar ruda sa, capsuna salbatica, era larg raspandita. 

Capsuna de astazi, care poate fi cumparata in supermarketuri, este un amestec de doua soiuri importate: chili si capsuna stacojie. Ambele au venit probabil in Europa in secolul al XVIII-lea. Capsuna de gradina, asa cum se mai numeste, a predominat in contrast cu capsuna salbatica, deoarece a dat fructe foarte mari si o aroma puternica.

Ce fel de fructe sunt capsunile?

Capsunile sunt denumite in general fructe, la urma urmei au un gust minunat de dulce si fructat. Partea rosie a plantei de care te bucuri nu este fructul propriu-zis al plantei, ci numeroasele seminte mici de pe ea. Planul este de a creste noi plante de capsuni din aceste seminte. 

Fructul rosu serveste pe de o parte pentru a atrage animale, care mananca capsuni, excreta semintele si acestea sunt astfel duse in alte locuri. Pe de alta parte, fructul se va strica in cele din urma, provocand semintele sa ajunga la pamant si sa se cuibareasca acolo. 

Ce vitamine si antioxidanti are capsuna?

Capsunile sunt sanatoase? Cat de mult poti sau trebuie sa mananci din fructele acestea? Exista intr-adevar atatea vitamine in ea, cum se spune intotdeauna? Capsuna nu este doar incredibil de delicioasa si este un simbol al iubirii, pasiunii si verii, dar capsunile sunt de fapt sanatoase – chiar intr-adevar! Pentru ca sunt pline de vitamine, minerale, fito-nutrienti si antioxidanti! A

Au chiar mai multa vitamina C decat portocalele, si anume 59mg la 100g (portocalele sunt in jur de 50mg / 100g). O suta de grame de capsuni pot acoperi aproape intreaga necesitate de vitamina C a unui adult. 

In plus, fructul mic are multe vitamine din grupul B, aproape fara calorii, deoarece este format din 90% apa si multe minerale precum potasiu, fier, mangan si iod. Folatul este deosebit de important pentru oameni, iar corpul nu il poate produce singur,

Atentie : folatul nu este acid folic! Acidul folic este produs sintetic, in timp ce folatul este mineralul natural. Cele doua substante difera in ceea ce priveste capacitatea de absorbtie si biodisponibilitatea, folatul (ca substanta naturala) fiind mai bine absorbit.

Folatul este esential, in special in timpul sarcinii, pentru a oferi copilului suficiente substante nutritive. Pe langa numeroase minerale si vitamine, capsunile sunt bogate si in antioxidanti care protejeaza corpul de radicalii liberi. 

Capsunile nu sunt in nici un fel inferioare rudelor lor, zmeura si murele si pot fi savurate de tineri si batrani fara ezitare, in orice forma. Fructele rosii ajuta, de asemenea, la ingrijirea corpului si a parului pentru pielea stralucitoare, sanatoasa si parul stralucitor, precum si pentru dintii albi. 

Cand cumperi proaspete, ar trebui sa te bazezi pe produse organice regionale pentru a contracara pesticidele si rutele lungi de transport, deoarece fructele de padure nu se mai coc dupa recoltare.

Leave a Comment