Care sunt beneficiile inotului asupra organismului uman?

Share Button

Care sunt beneficiile inotului asupra organismului uman?Inotul este un sport pe care il putem practica cu incepere de la absolut orice varsta. Fireste, este foarte important ca inotul sa fie deprins inca din perioada copilariei si tocmai de aceea unii parinti aleg, pe langa lectiile de chitara sau dans, sa le induca micutilor si interesul pentru inot.

Inotul poate fi practicat insa si la varste adulte, si este chiar indicat, mai ales in cazul persoanelor ce sufera de afectiunii precum reumatismul sau durerile articulare, impreuna cu un supliment nutritiv pentru astfel de afectiuni, cum ar fi spre exemplu Supramax, un medicament special pentru articulatii dar si pentru muschi.

Dincolo de beneficiile asupra reumatismului prin asociere cu Supramax, inotul ne poate ajuta sa ne dezvoltam in mod armonios corpul. Este mai mult decat o cura de slabire, activitatea fizica depusa de catre muschii nostri in timpul parcurgerii distantelor in apa fiind similare cu ore intregi de alergare pe banda.

In momentul in care pe langa inot includem si o sesiune de exercitii de tip aerobic, deja putem spune ca organismul nostru isi exercita toata puterea musculaturii, astfel incat acest lucru sa aiba implicatii benefice atat la nivelul aspectului, cat si in interiorul organismului nostru.

Inafara de aspectul exterior, care poate fi pastrat si mentinut cu ajutorul inotului, buna functionare a inimii si a aparatului respirator pot surveni in mod direct din aceasta activitate. Deprindem mult mai repede tehnicile de respiratie corecta cu ajutorul inotului, iar explicatia pentru acest lucru este foarte simpla. Este necesar sa respiri corect si sa iti pastrezi suficiente resurse de aer, mai ales cata vreme te afli sub apa.

Inotul functioneaza si ca un intreg sistem de masaj stimulativ. Prin unduirile apei, se creaza usoare presiuni si suctiuni, care se reflecta asupra organismului intocmai ca si efectele unui masaj efectuat asupra pielii si musculaturii. In acest fel se va produce si o ardere a grasimilor mult mai facila decat in cazul efectuarii unor exercitii riguroase de sport.

Foarte important este si faptul ca oricine poate practica inotul. Nu exista nicio conditionare legata de varsta sau sex. Viitoarele mame, gravidutele, chiar si ele se pot desfata in piscine, acest lucru fiind benefic atat pentru ele cat si pentru fat. Este de retinut si faptul ca bebelusul, traind pentru o buna perioada in pantecele mamei (placenta), este deja obisnuit cu mediile umede si, poate mai important decat atat, stie sa si inoate mult mai bine decat ar face-o un adult. Asadar este foarte important sa mentinem aceste deprinderi astfel incat copilul nostru sa beneficieze de o dezvoltare armonioasa si sanatoasa, inca din primii ani de viata.

Inotul ajuta si la mentinerea in parametri ridicati a unei stari de sanatate mentala, prin faptul ca starea de bine fizic se reflecta ulterior si la nivel psihic. In acest fel poate fi eliminat stresul, iar capacitatile organizatorice si judecata sunt vizibil crescute. Este redus riscul de aparitie al depresiilor si al bolilor cardiovasculare, este imbunatatita circulatia sangvina, iar tensiunea este pastrata in limmite normale.

Utilizat in scopul mentinerii unei greutati in parametri normali, inotul reprezinta un sport al carui riscuri de accidentare sunt minine. Suprafata de lucru (apa) este un mediu soft, neexistand nicio secunda pericolul de a ne lovi cumva, fata de cazul antrenamentelor sportive obisnuite, care presupun executia pe suprafate dure.

Riscurile in cazul inotului sunt destul de mici, insa nu de neglijat. Eventuale intinderi musculare datorate efortului, conjunctivita in cazul contactului cu apa, sau anumite afectiuni lombare, sunt datorate doar efortului depus pentru a putea invinge presiunea apei. Cu toate acestea insa, pentru fiecare problema in parte exista metode de prevenire, astfel incat inotul sa poata fi practicat cu placere si in conditii de inalta siguranta.

Inotul, ca oricare alt sport, reprezinta un adevarat beneficiu pentru organismul uman. Totusi, pentru a avea parte de o viata sanatoasa, este recomandat ca alimentatia sa fie in stransa concordanta cu obiceiurile sportive si ca, din cand in cand, sa imbunatatim anumite caracteristici ale organismului nostru.

Vitaminele si ceaiurile, ce pot fi gasite in farmacii online precum www.webfarm.ro, pot aduce nenumarate beneficii, mai ales in cazul sezonului rece, care tocmai sta sa inceapa.

Alte stiri actuale :

1. Cupa Aradului la inot
2. Natatie / 10 titluri si doua recorduri nationale pentru un pusti de 11 ani!
3. Camelia Potec a supervizat Naționalele de înot pentru copii
4. Bazinul de înot de aproape două milioane de euro din Turda s-a fisurat după o lună de la terminarea investițiilor
5. Între bazinul de înot şi bicicletă: Andy Murray s-ar putea retrage şi de la Australian Open

optimizare seo

Leave a Comment