Care sunt beneficiile pentru sanatate ale probioticelor?
Share Button

Probioticele sunt bacterii vii si drojdii promovate ca avand diverse beneficii pentru sanatate. De obicei, sunt adaugate la iaurturi sau luate ca suplimente alimentare si sunt adesea descrise ca fiind „bune” sau „prietenoase”, motiv pentru care foarte multe persoane au incercat cel putin odata un supliment probiotic de calitate adulti 2019.

Probioticele pot parea noi pentru industria alimentara si a suplimentelor, dar au fost alaturi de noi din prima suflare. In timpul unei livrari prin canalul de nastere, un nou-nascut preia bacteriile Bacteroides, Bifidobacterium, Lactobacillus si Escherichia coli de la mama sa.

Aceste bacterii bune nu sunt transmise atunci cand se efectueaza o operatie cezariana si s-a dovedit a fi motivul pentru care unii sugari nascuti prin sectiunea C prezinta alergii , mai putin decat sistemele imunitare optime si niveluri mai mici de microflore intestinale.

Ce fac exact probioticele? Se crede ca ne protejeaza in doua moduri. Primul este rolul pe care il joaca in digestia noastra. Stim ca tractul nostru digestiv are nevoie de un echilibru sanatos intre bacteriile din intestinul bun si cel rau, deci ce intra in calea asta? Se pare ca stilul nostru de viata este atat problema, cat si solutia. Optiunile alimentare slabe, stresul emotional, lipsa somnului, consumul de antibiotice, alte medicamente si influentele de mediu pot schimba echilibrul in favoarea bacteriilor rele.

Cand tractul digestiv este sanatos, acesta filtreaza si elimina lucrurile care il pot deteriora, cum ar fi bacteriile daunatoare, toxinele, substantele chimice si alte produse reziduale. Echilibrul sanatos al bacteriilor ajuta la reglarea motilitatii gastro-intestinale si la mentinerea functiei barierei intestinale.

Cercetarile au aratat unele beneficii pentru utilizarea de probiotice pentru infectioase diaree, antibiotice asociate diaree , tranzit intestinal, sindrom de intestin iritabil, dureri abdominale si balonare , colita ulcerativa , Helicobacter pylori infectie, gras nealcoolic bolii hepatice (NAFLD) si enterocolita necrozanta.

Celalalt mod in care ajuta probioticele este impactul pe care il au asupra sistemului nostru imunitar. Unii cred ca acest rol este cel mai important. Sistemul nostru imunitar este protectia noastra impotriva germenilor.

Atunci cand nu functioneaza corect, putem suferi de reactii alergice, tulburari autoimune (de exemplu, colita ulceroasa, boala Crohn si artrita reumatoida ) si infectii (de exemplu, diaree infectioasa, H. pylori, infectii ale pielii si vaginale infectii).

Prin mentinerea echilibrului corect de la nastere, speranta ar fi prevenirea acestor boli. Sistemul nostru imunitar poate beneficia oricand ca echilibrul este restaurat, deci nu este niciodata prea tarziu.

Cercetarile privind beneficiile probioticelor s-au ramificat si apar noi domenii. Cercetarile preliminare i-au legat de sustinerea sanatatii tractului reproducator, a cavitatii bucale, a plamanilor, a pielii si axa intestinului-creier, precum si de prevenirea si tratarea obezitatii si a diabetului de tip 1 si 2.

Probleme de care trebuie sa aveti cunostinta

Daca aveti in vedere sa incercati probiotice, exista cateva probleme de care trebuie sa fiti constienti. Probioticele sunt clasificate in general ca alimente si nu medicamente, ceea ce inseamna ca nu trec prin testarea riguroasa a medicamentelor.

Datorita modului in care sunt reglementate probioticele, nu putem fi intotdeauna siguri ca:

  • produsul contine de fapt bacteriile inscrise pe eticheta alimentara;
  • produsul contine suficiente bacterii pentru a avea un efect;
  • bacteriile sunt capabile sa supravietuiasca suficient de mult pentru a ajunge la intestinul tau.

Exista multe tipuri diferite de probiotice care pot avea efecte diferite asupra organismului si nu se stie prea multe despre care tipuri sunt cele mai bune.

Puteti gasi un anumit tip de probiotice ajuta la o problema. Dar acest lucru nu inseamna ca va ajuta si alte probleme sau ca si alte tipuri de probiotice vor functiona la fel de bine.

Si este probabil sa existe o diferenta imensa intre probioticele de grad farmaceutic, care arata o promisiune in studiile clinice si iaurturile si suplimentele vandute in magazine.

Leave a Comment