Care sunt cele mai importante nevoi ale nou nascutului
Share Button

Felicitari! Micutul tau bebelus este acum in bratele tale dupa ore lungi de asteptare si chin. Indiferent daca este vorba de primul sau de al treilea copil, momentul acesta este unic, plin de emotie si fericire. Copilul este de acum o fiinta care invata sa traiasca si sa se adapteze in afara pantecului. Iata cateva sfaturi si idei care te vor ajuta sa ii faci acomodarea mai usoara.

Este dificil sa te nasti…

Venirea pe lumea este, pentru bebelus, un mare soc. Este supus presiunii contractiilor, aude strigatele din jur, nu mai simte caldura din burtica si totul pare de acum altfel. Acesta se confrunta, de asemenea, cu o serie de stimuli din mediul exterior: lumina puternica, scaderea temperaturii ambientale, voci straine. Langa mama lui, copilul gaseste ceea ce ii este necesar si cunoscut: caldura corpului, vocea, respiratia, bataile inimii repetate…

Langa inima mamei

Pentru a sta cat mai aproape de caldura mamei si pentru a reduce din socul nasterii, se recomanda reproducerea confortului pe care copilul l-a avut in mediul intrauterin. Avand sentimentul siguranteim sunt mai putine sanse ca bebelusul sa planga. Pentru a face acest lucru, tine bebelusul cat mai des pe piept, lipit de tine. Poti folosi un sistem de purtare adecvat, cele tip esarfa fiind recomandate in primele luni de viata, iar in acest fel avantajele sunt nenumarate atat pentru copil, cat si pentru mama.

optimizare seo

Vreau sa dorm mult…

In prima saptamana de viata, un nou-nascut poate dormi pana la 20 de ore pe zi. Acesta doarme intermitent, somnul fiind intrerupt de cateva momente scurte de veghe. Bebelusii nu fac diferenta intre zi si noapte si dorm in functie de nevoile pe care le au, asa ca se trezesc doar pentru a-si ssatisface foamea, pentru a fi schimbati sau atunci cand le este frig. Pentru un somn linistitor pe timp de noapte, pe langa linistea deplina, poate fi utila si o lumina ambientala care sa ii ofere mamei posibilitatea de a-si vedea bebelusul in timp ce doarme. Pentru aceasta, pot fi alese diverse modele de veioze, unele cu posibilitatea de proiectare a luminii pe tavan. De la cateva luni, bebelusii vor fi fascinati de atmosfera creata, iar acest lucru va ajuta la dezvoltarea abilitatilor bebelusului sau il vor tine ocupat pentru cateva minute.

Mi-e foame, mi-e sete

Mai ales in primele saptamani de viata este recomandata alaptarea la cerere a bebelusului, adica atunci cand plange sau da semne de foame. La fel ca si noi, adultii, bebelusii nu au acelasi apetit la fiecare masa, deci este posibil ca durata si frecventa meselor sa varieze de la o zi la alta, de la o sesiune la alta. Parintii trebuie sa se adapteze in functie de nevoile copilului, si nu invers. Pentru a face cat mai placuta o sesiune de alaptat, poti tine bebelusul ocupat oferindu-i posibilitatea de a se juca cu un colier conceput special pentru alaptare sau cu diverse accesorii de acest fel, gen esarfe, jucarii.

Pe krbaby.ropoti gasi o mare varietate de produse care te ajuta sa pui in aplicare aceste sfaturi si care fac acomodarea bebelusului la viata exterioara mult mai usoara. De asemenea, acestea acopera multe dintre nevoile pe care le au bebelusii la inceput de drum.

Leave a Comment