Care sunt elementele de bază ale unui contract de leasing auto?

  • 0 Comments
Share Button
A venit momentul să decideți cum intrați în posesia unei noi mașini. Aveți varianta unui contract de leasing auto sau să cumpărați mașina cu bani jos. Dacă ați ales prima variantă și deja v-ați hotărât în legătură cu modelul mașinii,după acestea, veți primi un contract de leasing care este completat cu mulți termeni specifici, pe care este posibil să nu îi înțelegeți pe deplin. Înainte de a „bate palma” și a semna contractul, familiarizați-vă cu elementele de bază care alcătuiesc un astfel de document. Iată ce trebuie să știți pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză despre un leasing auto.

Cum funcționează leasingul?

Când închiriați o mașină, plătiți o companie pentru dreptul de a conduce o mașină pe care aceasta o deține pentru o perioadă determinată, de obicei doi sau trei ani. Plățile dumneavoastră sunt destinate să acopere deprecierea autoturismului în perioada respectivă, astfel încât acestea sunt adesea mai ieftine decât ar fi un împrumut auto pentru aceeași mașină. Leasingul poate fi, de asemenea, o modalitate bună de a conduce o mașină mai nouă cu un cost relativ mic. Cu toate acestea, principalul dezavantaj al leasingului este că probabil veți ajunge să cheltuiți mai mult pe termen lung decât ați face dacă ați cumpăra o mașină și ați folosi-o timp de mai mulți ani. În plus, din moment ce nu dețineți vehiculul, utilizarea acestuia trebuie să fie în concordanță cu restricțiile prevăzute în contractul dumneavoastră de leasing, motiv pentru care este important să citiți cu atenție documentul respectiv.

Acordul de finanțare

Primele secțiuni ale contractului dumneavoastră de închiriere vor fi probabil concentrate pe ceea ce trebuie să plătiți ca parte a contractului. Atenție la aceste elemente:
  • Suma datorată la semnare: Una dintre primele secțiuni ale acordului precizează exact cât va trebui să plătiți atunci când semnați. Acea sumă include plata în avans, dar și alte taxe, comisioane sau reduceri din suma totală datorată. De exemplu, tranzacționarea cu un vehicul mai vechi va scădea suma datorată.
  • Plăți lunare: Acordul ar trebui să indice suma pe care o veți plăti în fiecare lună și să includă o defalcare detaliată a factorilor – inclusiv taxa de vânzare și deprecierea estimată – care au fost folosiți pentru a determina acea sumă.
  • Opțiune de achiziție: căutați suma pentru care puteți achiziționa vehiculul – împreună cu orice taxe conexe – la sfârșitul perioadei de închiriere.
  • Taxa de reziliere anticipată: Acordul ar trebui să explice eventualele taxe pe care le veți plăti dacă aveți nevoie să încheiați contractul mai repede. Încheierea unui contract de leasing mai devreme are, de obicei, costuri mari.

Restricții în contractul de leasing auto

O parte a scopului acordului este de a explica restricțiile care sunt puse în utilizarea de către dumneavoastră a mașinii. Căutați acești factori:
  • Taxe pe kilometri: Acordul dumneavoastră va stabili un anumit număr de kilometri, de obicei 15.000 sau mai puțin, pe care vi se permite să îi faceți  în fiecare an fără nicio taxă suplimentară. De asemenea, va menționa suma care vi se va percepe kilometru dacă depășiți acest număr.
  • Întreținere: Mașina pe care o închiriați este sigur că va avea nevoie de o întreținere în perioada în care o utilizați și ar putea avea nevoie chiar de reparații semnificative. Asigurați-vă că citiți secțiunea care explică responsabilitatea dumneavoastră pentru acoperirea acestor costuri.
  • Uzură excesivă: Acordul dumneavoastră va spune probabil că trebuie să returnați mașina la sfârșitul contractului de închiriere, cu o uzură „mai mică”. Citiți îndeaproape această secțiune pentru a înțelege clar starea pe care trebuie să o mențineți pentru mașină.

Leave a Comment