Ce beneficii ofera plasticul biodegradabil?
Share Button

O problema majora a plasticului este ca, de multe ori, este nevoie de o perioada extrem de lunga pentru ca acesta sa se descompuna odata aruncat, ceea ce duce la probleme masive cu deseurile, si prezinta un pericol pentru viata salbatica.

Materialele plastice biodegradabile utilizeaza materiale alternative sau reactii enzimatice sau chimice specializate pentru a descompune rapid materialul odata expus la elemente. Aceasta tehnologie ofera o serie de avantaje fata de materialele plastice traditionale.

Reducerea deseurilor

Plasticul reprezinta aproximativ 13 la suta din fluxul de deseuri, reprezentand 32 de milioane de tone de deseuri. In timp ce aproximativ 9 la suta din materialul plastic se inscrie in programe de reciclare, restul intra in depozitele de deseuri, unde ocupa spatiu timp de sute de ani sau mai mult.

Pe de alta parte, materialele plastice biodegradabile se pot descompune pe parcursul mai multor luni, in functie de materialele implicate si de conditiile de eliminare a acestora. Cu toate ca nu orice forma de plastic biodegradabil, care se lasa depozitat in depozitele de deseuri, se va descompune complet.

Orice reducere a spatiului necesar pentru eliminarea acestui material va usura presiunile asupra fluxului de deseuri.

Reducerea consumului de petrol

De asemenea, materialele plastice biodegradabile ajuta la conservarea aprovizionarii cu petrol. Plasticul traditional provine de la incalzirea si tratarea moleculelor de petrol pana se transforma in polimeri, reprezentand aproximativ 3 la suta din consumul de petrol din Statele Unite ale Americii (despre care se stie ca la nivel mondial, consuma cel mai mult petrol).

Bioplasticele provin din surse naturale, inclusiv culturi precum porumbul si iarba sau trestia de zahar. In timp ce in unele cazuri materialul bioplastic este amestecat cu materialele plastice traditionale pentru a oferi mai multa rezistenta produselor, orice procent provenit dintr-o sursa regenerabila economiseste petrolul.

Pe masura ce aceste tehnologii se maturizeaza, acestea ofera capacitatea de a produce ambalaje si articole din plastic chiar si dupa epuizarea petrolului din lume.

Economii de energie

De asemenea, materialele plastice biodegradabile pot reprezenta o economie semnificativa de energie. De exemplu, polimerul plastic pe baza de porumb PLA foloseste cu 65% mai putina energie decat crearea unui polimer similar din petrolul brut.

In plus, genereaza cu 68% mai putine gaze cu efect de sera in timpul fabricarii sale, ceea ce reprezinta un beneficiu semnificativ pentru mediu.

Bacterii care se hranesc cu plastic

In timp ce noile materiale plastice biodegradabile ofera o oarecare speranta in ceea ce priveste economiile de energie si reducerea gunoiului, acestea nu fac prea mult pentru a rezolva problema volumelor uriase de gunoi care exista deja in depozitele de deseuri. Cu toate acestea, bacteriile specializate pot detine cheia reducerii depozitelor de plastic deja existente.

Cateva tipuri diferite de bacterii au evoluat capacitatea de a consuma hidrocarburi, oferindu-le capacitatea de a „manca” plastic si de a grabi descompunerea acestuia.

In unele cazuri, microbii au dezvoltat aceasta abilitate din cauza lipsei altor optiuni de nutrienti, iar in alte cazuri, oamenii de stiinta au reusit sa induca capacitatea in organismele microscopice.

Studiile ulterioare vor asigura ca bacteriile si produsele secundare produse sunt netoxice, dar acest lucru ar putea reprezenta o posibila solutie a problemelor de deseuri solide din lume.

Asadar, dupa cum se poate vedea, materialele plastice biodegradabile prezinta o serie de beneficii importante, printre care reducerea consumului de petrol, economiile de energie si cel mai important, nu sunt daunatoare pentru mediu.

In aceste conditii, este firesc sa fie utilizate din ce in ce mai des materialele plastice biodegradabile sub diferite forme, incepand de la caserole si cutii de unica folosinta biodegradabile, si pana la pungi biodegradabile.

Cu siguranta nu va trece mult timp pana cand acestea vor inlocui in totalitate la nivel mondial caserolele, cutiile sau ambalajele din plastic.

Leave a Comment