Ce este examenul ginecologic?
Share Button

Un examen ginecologic are o importanta foarte mare, dat fiind faptul ca ofera informatii in ceea ce priveste starea de sanatate a organelor genitale feminine. Medicul ginecolog care se ocupa de efectuarea unui astfel de examen, este specializat in ingrijirea bolilor aparatului reproducator al femeilor.

De obicei, este recomandat ca examenul ginecologic sa fie facut intre 16 si 18 ani (primul examen ginecologic), sau imediat dupa ce o fata/femeie isi incepe viata sexuala. Apoi, este recomandat ca in fiecare an, femeile sa mearga la examen ginecologic in cadrul unui cabinet de  ginecologie Mures.

Exista si situatii in care se impune o vizita la medicul ginecolog pentru examenul ginecologic, de urgenta, iar acestea sunt prezentate in continuare:

  • Atunci cand femeile se confrunta cu o scurgere din vagin, care provoaca arsuri, miros urat sau mancarimi.
  • Atunci cand are loc o sangerare vaginala anormala, chiar si daca este vorba de doar cateva pete de sange.
  • Atunci cand o sangerare vaginala apare intre perioadele menstruale sau dupa ce se termina actul sexual.
  • Atunci cand femeile se confrunta cu durere in timpul actului sexual, ar trebui sa mearga la medicul ginecolog pentru o examinare.
  • Este de-asemenea necesara efectuarea unui examen ginecologic atunci cand femeile se confrunta cu crampe dureroase neobisnuite in timpul perioadei delicate.
  • Femeile trebuie sa mearga de-asemenea la ginecolog pentru o examinare atunci cand trebuie sa isi aleaga metoda de contraceptie.
  • Este necesar de-asemenea ca femeile sa mearga la ginecolog atunci cand observa sangerare dupa debutul menopauzei.
  • De-asemenea, se impune o examinare ginecologica atunci cand femeile cred ca sunt gravide, sau cand se confrunta cu situatii neobisnuite si/sau dureroase.

Femeile care au in vedere un examen ginecologic, trebuie sa se programeze la cabinetul de ginecologie Mures, dupa terminarea sangerarii menstruale. Este important sa afle ca nu este voie sa faca dus intravaginal, si nici sa foloseasca tampoane intravaginale, creme vaginale, supozitoare intravaginale sau sa aiba contact sexual, in urmatoarele 24 de ore.

Consultul ginecologic are doua etape principale, astfel ca in prima etapa, medicul ginecolog discuta cu pacienta, iar in cea de-a doua etapa, are loc examenul clinic. Apoi, se completeaza cu investigatiile de laborator sau cu investigatiile paraclinice.

Atunci cand o femeie merge pentru prima data la ginecolog, va fi intrebata despre istoricul medical general, in mod special despre cel reproductiv, atat personal cat si al familiei. De-asemenea, la primul control medical femeile sunt intrebate despre data si durata ultimei sangerari medicale.

Ginecologul va dori sa afle si care este metoda contraceptiva utilizata, sau daca pacienta a fost insarcinata vreodata, sau daca fumeaza, consuma alcool sau droguri si ce medicamete foloseste.

Examenul ginecologic insa, poate fi recomandat si femeilor care nu si-au inceput inca viata sexuala, iar examinarea cuprinde testul Babes-Papanicolau, examen pelvin, examen rectal, masurarea tensiunii arteriale, masurarea inaltimii si a greutatii, examinarea abdomenului inferior sau examinarea sanilor.

Aceste examinari insa sunt stabilite de catre medicul ginecolog in functie de varsta pacientei, in functie de antecedentele personale ale acesteia, si in functie de istoricul medical.

In ceea ce priveste tuseul vaginal, pacientelor li se cere sa se aseze pe o masa prevazuta cu suporturi speciale pentru picioare. Apoi, isi va pune manusile de unica folosinta pentru examen.

Specialistul va verifica vizual si manual vulva (aceasta este zona exterioara a organelor genitale), dupa care va introduce in vagin un instrument cunoscut sub denumirile de “valve” sau “speculum”.

Instrumentul permite vizualizarea interiorului vaginului si a colului uterin. Acest instrument poate fi utilizat si pentru a colecta celule necesare pentru testul Babes Papanicolau.

Medicul va introduce apoi degetul aratator si mijlociu in vagin, cu scopul de a a verifica marimea si forma uterului, a trompelor uterine si a ovarelor, iar pentru ca acestea nu pot fi vazute, ginecologul va face examinarea apasand cu cealalta mana pe abdomen. Daca se impune, poate fi efectuat si un examen rectal.

Pacienta trebuie sa anunte medicul ginecolog daca simte senzatia de disconfort in timpul examinarii, care dureaza cateva minute.

Leave a Comment