Ce este ia romaneasca?
Share Button

Ia traditionala romaneasca este numita “ie” si este una dintre cele mai importante piese de folclor din Romania. Cu maneci largi, motive traditionale si culori naturale, aceasta bluza a inspirat numerosi designeri de moda, iar recent a inceput sa primeasca din ce in ce mai multa faima internationala.

Ia romaneasca este o imbracaminte importanta in costumul popular purtat de femei si sarbatorit in fiecare an pe 24 iunie in Ziua Internationala a Bluzei din Romania. Poreclita camasia carpatica sau camasa dacica, originile sale se indreapta mult spre vechea civilizatie dacica.

De fapt, ia romaneasca a fost descrisa pe diferite basoreliefuri ca fiind o piesa de vestimentatie cu o vechime de peste 2000 de ani. In vremurile moderne, specialistii considera ia nationala romaneasca, pe care o puteti alege de pe Iiana, drept contributia poporului roman la diversitatea imbracamintei europene.

Pe langa taieturile tipice si manecile largi, bluza romaneasca este impodobita cu broderii in culori naturale, combinate armonios. De-a lungul timpului, a fost purtat de tarani, artisti si de redevente. In plus, bluza romaneasca a inspirat artisti distinsi precum Henri Matisse, care a pictat faimoasa “La blouse roumaine”.

In ultimul timp, foarte multe vedete de la Hollywood au fost surprinse purtand ia nationala romaneasca, printre care Camilla Alves, Alexa Chung, Ashley Greene, Halle Berry, Khloe Kardashian, Emma Watson, Katie Holmes, Camilla Belle, Kate Moss, Sharon Stone, Selma Blair, Molly Sims, Taylor Swift, Mila Kunis, iar exemplele pot continua.

Multe dintre aceste nume cu greutate de la Hollywood au purtat ia romaneasca in cadrul unor sedinte foto, altele au purtat piesa la evenimentele la care au participat, altele au iesit in oras imbracate cu aceasta piesa vestimentara.

Persoanele interesate de ia nationala, isi pot indrepta atentia spre Iiana, care promoveaza cu mare succes portul popular romanesc si traditiile, iar aici pot fi descoperite o multime de ii traditionale din fiecare zona geografica a tarii.

Moldova are ia specifica zonei si se mandreste cu ea, Maramuresul are ia specifica acelor meleaguri si se mandreste cu ea, Oltenia are de-asemenea ia olteneasca, iar pe pagina de Facebook a celor de la Iiana puteti descoperi o multime de astfel de piese vestimentare traditionale romanesti.

Ce poate fi mai placut decat sa iti doresti sa continui traditia romaneasca si sa porti o asemenea piesa de vestimentatie? Cu siguranta raspunsul este unul cat se poate de simplu: sa poti cumpara din sufrageria casei o asemenea piesa vestimentara.

In plus, alegand de la Iiana o ie nationala romaneasca, ai certitudinea faptului ca aceasta a fost special creata de catre persoane pasionate pe munca pe care o fac, si care stiu cum trebuie sa isi promoveze produsele si munca pe care o fac.

Doamnele si domnisoarele isi pot alege de aici o ie nationala pe care sa o poarte cu mandrie chiar si in zi de sarbatoare, sau pot alege o astfel de piesa vestimentara pentru a o oferi drept suvenir atunci cand isi viziteaza rudele sau cunostintele in strainatate.

Cu siguranta vei surprinde mult mai placut un strain atunci cand il vizitezi si ii duci o ie nationala din tara ta, decat atunci cand ii duci drept suvenir un magnet sau un alt obiect nesemnificativ.

Deci, tinand cont de toate aceste aspecte, si tinand cont de faptul ca dupa cum am mentionat mai sus in articol, nume cunoscute de la Hollywoow poarta cu mandrie ia nationala romaneasca, este cat se poate de firesc ca atentia femeilor sa se indrepte spre Iiana pentru a-si alege o asemenea piesa vestimentara.

Leave a Comment