Ce este o boxa portabila ?
Share Button

Terminologie

Termenul de difuzor se refera la traductoare individuale sau la un sistem complet de difuzoare, denumit si “difuzor”, format dintr-o deflagratie, unul sau mai multe traductoare si un filtru crossover.

De exemplu in tari precum Costa Rica, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Peru, Chile si Argentina, boxa este cunoscuta ca vorbitor sau difuzor.

Pentru a putea reproduce in mod adecvat si precis o gama larga de frecvente, majoritatea sistemelor utilizeaza mai mult de un difuzor (traductor), in special pentru un nivel mai ridicat de presiune acustica sau precizie maxima.

Difuzoarele individuale sunt utilizate pentru a reproduce diferite benzi de frecventa; numit: subwoofer (pentru frecvente foarte joase); woofer (frecvente joase); difuzor-mediu (frecvente medii); tweeter (frecvente inalte); si chiar supertweeter (cele mai inalte frecvente sonore si nu numai).

 Atunci cand mai mult de un difuzor este utilizat intr-un sistem, un filtru crossover este plasat pentru a separa semnalul de intrare in diferitele sale benzi de frecventa si pentru a le directiona catre traductorul corespunzator.

Un difuzor cu n benzi de frecventa diferite este definit ca un “difuzor n-way“. Cele mai frecvente sunt difuzorul cu 2 cai si difuzorul cu 3 cai. In ceea ce este cunoscut sub numele de difuzor activ, amplificatorul este inclus in cutia in sine, acestea fiind din ce in ce mai frecvente, mai ales ca difuzoare de calculator.

Ceea ce trebuie sa cunosti despre boxele portabile sau difuzoare

Un sistem de boxe contine de obicei nu numai difuzoare, ci si filtre, module de amplificare, butoane de alimentare sau de reglare, grile de protectie sau chiar porturi de ventilatie in cazul unui difuzor de tip bass-reflex.

In cele din urma, este echipat cu conectori destinati conectarii unui amplificator sau a unei alte surse care contine semnalul sonor care urmeaza sa fie emis. Unele asa-numite boxe “wireless” pot face fara o astfel de conexiune, semnalul care ajunge prin transmisia radio (in prezent, sistemul Bluetooth este cel mai comun pentru produsele de consum).

Astfel de boxe sunt de obicei alimentate de baterii, ceea ce le face dispozitive mobile. Vezi aici boxa bluetooth BOSE SoundLink Flex si alege modelul potrivit pentru tine in functie de modul in care asculti muzica.

Exista multe tipuri de sisteme de difuzoare care corespund, pe de o parte, unei mari varietati de utilizari, iar pe de alta parte la diferite niveluri de calitate, in general avand in vedere ca difuzoarele sunt cea mai slaba veriga din lantul de reproducere a sunetului impreuna cu camera de ascultare.

Utilizarea pe care doriti sa o faceti este, prin urmare, fundamentala: sistem de sunet, monitorizare, Hi-Fi sau chiar home theater. 

Genul muzical, contrar credintei populare, nu influenteaza alegerea sistemelor de boxe. Un sistem de boxe de buna calitate trebuie sa poata reproduce corect orice tip de sunet.

Este chiar parte a criteriilor si tehnicilor de selectie a unui difuzor. Cu toate acestea, utilizarea finala determina criteriile de selectie, asa ca nu vom folosi aceleasi solutii pentru distribuirea muzicii intr-un supermarket ca si pentru furnizarea de sunet pentru un concert in aer liber.

Leave a Comment