Ce este secara?
optimizare seo
Share Button

Secara este un bob de cereale strans legat de grau si orz. Este populara in Europa de Est, cu cele mai multe culturi ale lumii cultivate in Rusia, Polonia si Germania. Multe alimente si bauturi obisnuite contin secara, inclusiv paine, biscuiti, bere si whisky.

Boabele de secara pot fi, de asemenea, consumate intregi sau rulate in fulgi si consumate ca cereale. Faina de secara este apreciata pentru ca are un continut scazut de gluten si este printre altele bogata in fibre solubile.

Paine de secara

Datorita faptului ca faina de secara are in compotizie foarte putin gluten, este adesea combinata cu faina de grau pentru a face paine. Glutenul care se regaseste in faina de grau permite ca painea sa creasca si sa devina aerisita, in comparatie cu textura plata si densa a painilor facute cu faina de secara.

Painea de secara poate fi facuta cu tipuri de faina de secara usoara sau intunecata. Faina de secara usoara are o culoare bronzata sau turta, aroma usoara si contine doar o cantitate mica din coaja de tarate exterioara a boabelor de secara.

Faina de secara intunecata are o culoare mai profunda, o aroma intensa si contine aproape toate taratele din boabele de secara.

In Statele Unite ale Americii de exemplu, painea de secara contine adesea seminte de caras pentru o aroma suplimentara. Painea de secara contine un amestec de grau si faina de secara in raporturi variate care sunt rulate impreuna pentru a crea un aspect involburat.

Painea Pumpernickel, un alt produs favorit care se obtine folosind faina de secara, si este o paine usor dulce, cu o culoare maro-ciocolata, profunda. Culoarea si dulceata acestei paine de secara intunecata sunt adesea realizate prin adaugarea de melasa, pudra de cacao, pudra sau chiar cafea.

Whisky de secara

In Statele Unite, whisky de secara se refera la whisky care a fost distilat folosind cel putin 51 la suta de secara (restul fiind de obicei format din porumb si orz). Utilizarea denumirii „whisky de secara” este de mult timp reglementata de lege in Statele Unite ale Americii. Whisky-ul de secara care a imbatranit mai bine de doi ani este apoi desemnat drept whisky de secara.

In Canada, nu exista legi care sa reglementeze utilizarea whisky-ului de secara. Istoric, majoritatea whisky-urilor canadiene au fost distilate cu boabe de secara, desi astazi poate fi facut cu orice raport de porumb la secara.

Unele whisky-uri canadiene contin doar o parte de secara la noua parti de porumb, in ​​timp ce alte whisky-uri mai traditionale contin 100 de procente de secara. Dat fiind faptul ca nu exista reglementari, whisky-ul canadian este, in general, denumit whisky de secara.

Nutritie oferita de secara

Deoarece este dificil sa se separe taratele de centrul bobului de secara, faina de secara tinde sa aiba un continut de nutrienti mai mare decat faina de grau. Secara, dupa cum puteti descoperi si pe https://vegis.ro/blog/secara-nutrienti-remedii-si-retete-usor-de-preparat/, este bogata in fibre, proteine, fier si minerale precum mangan, fosfor, zinc si magneziu.

Faina de secara intunecata are cel mai mare continut de nutrienti, deoarece a pastrat cea mai mare parte din tarate. Faina de secara usoara si painea obtinuta cu un amestec de faina de secara si grau vor pastra doar o parte din aceste elemente nutritive.

Cumparare si stocare

Desi unele lanturi de produse alimentare mai mari pot vinde mici pachete de faina de secara in sectiunea specialitati sau alimente naturale, o selectie mai mare de produse de secara poate fi gasita de obicei, la magazinele online precum Vegis de exemplu, care comercializeaza diferite produse care sunt foarte bune pentru sanatate.

Revenind la secara, langa faina de secara, sunt disponibile fructe de secara intregi sau crapate. Aceste articole se gasesc cel mai adesea in vrac, dar uneori sunt oferite in pungi mici, de o jumatate de kilogram.

Ca si in cazul tuturor produselor cu cereale uscate, secara trebuie pastrata intr-un mediu rece, intunecat si uscat. Se recomanda depozitarea secarei intr-un recipient etans pentru a mentine umiditatea si daunatorii.

Pentru depozitarea pe termen lung, fainile de secara pot fi pastrate la frigider (sigilate etans la aer) pentru a impiedica racirea uleiurilor naturale.

Leave a Comment