Ce este si cand este necesara o ecografie abdominala?
optimizare seo
Share Button

O ecografie abdominala este o procedura noninvaziva care se foloseste in scopul evaluarii organelor si structurilor din abdomen, precum: ficatul, vezica biliara, pancreasul, caile biliare, splina si aorta abdominala.

Tehnologia cu ultrasunete permite vizualizarea rapida a organelor si structurilor abdominale din afara corpului. O ecografie abdominala Cluj, poate fi de asemenea utilizata pentru a evalua fluxul de sange catre organele abdominale.

Ecografia utilizeaza un transductor care trimite unde ultrasunete la o frecventa prea mare pentru a fi auzite. Transductorul cu ultrasunete este plasat pe piele, in timp ce undele cu ultrasunete se deplaseaza prin corp catre organele si structurile din interior.

Undele sonore sar din organe ca un ecou si se intorc la transductor. Transductorul proceseaza undele reflectate, dupa care acestea sunt transformate de un computer intr-o imagine a organelor sau tesuturilor examinate.

Undele sonore se deplaseaza cu viteze diferite, in functie de tipul de tesut intalnit; cel mai rapid circula prin tesutul osos, iar cel mai lent prin aer. Viteza cu care undele sonore sunt returnate transductorului, precum si cat de mult se intoarce unda sonora, este tradusa de transductor ca diferite tipuri de tesut.

Un gel cu ultrasunete este plasat pe transductor si pe piele pentru a permite miscarea lina a transductorului asupra pielii si pentru a elimina aerul dintre piele si transductor, pentru o mai buna conducere a sunetului.

Un alt tip de ecografie este ecografia Doppler, utilizata pentru a arata viteza si directia fluxului de sange in abdomen. Spre deosebire de o ecografie standard, unele unde sonore in timpul examenului Doppler pot fi auzite.

Ecografia poate fi folosita in siguranta in timpul sarcinii sau in prezenta alergiilor la colorantul de contrast, deoarece nu se utilizeaza coloranti de radiatie sau contrast.

Alte proceduri conexe care se pot efectua in scopul evaluarii abdomenului includ: radiografii abdominale, tomografie computerizata a abdomenului si angiograma abdominala.

De ce am nevoie de o ecografie abdominala?

Ecografia abdominala poate fi utilizata pentru a evalua dimensiunea si localizarea organelor si structurilor abdominale. De asemenea, poate fi folosita pentru a verifica abdomenul pentru afectiuni precum: chisturi, tumori, colectie de puroi (abcese), colectarea fluidelor, infectii sau blocaje (cheaguri) in vasele de sange.

Marimea aortei abdominale se poate masura prin ultrasunete pentru a detecta un anevrism aortic. Pietrele din vezica biliara, rinichi si uretere pot fi detectate prin ecografie.

Ecografia abdominala poate fi efectuata pentru a ajuta la plasarea acelor folosite la biopsierea tesutului abdominal sau la scurgerea lichidului dintr-un chist sau abces.

Ecografia abdominala mai poate fi de-asemenea recomandata si pentru a evalua fluxul de sange al diferitelor structuri din abdomen. Exista posibilitatea ca si din alte motive, medicul sa va recomande o ecografie abdominala.

Care sunt riscurile ecografiei abdominale?

Nu exista radiatii utilizate in cadrul unei asemenea examinari, si in general, nu exista senzatia de disconfort din aplicarea transductorului cu ultrasunete pe piele. Pot exista riscuri in functie de starea dvs. medicala specifica. Asigurati-va ca discutati cu medicul dumneavoastra despre orice problema, inainte de procedura.

Ce se intampla dupa o ecografie abdominala?

Nu exista o ingrijire speciala necesara dupa o ecografie abdominala. Puteti relua dieta si activitatile obisnuite, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va recomanda sa nu faceti acest lucru. Medicul dumneavoastra va poate oferi instructiuni suplimentare sau alternative dupa procedura, in functie de situatia dvs. particulara.

Leave a Comment