Ce este un ciocan rotopercutor?
Share Button

Ciocanul rotopercutor este o combinatie intre o masina de gaurit si un ciocan demolator, si cu siguranta este o unealta care nu lipseste de pe santier, acolo unde este nevoie de gaurirea caramizilor, a BCA-ului sau a altor materiale similare.

O astfel de unealta, precum un ciocan rotopercutor Wert W1400 de exemplu, poate fi utilizata atat pentru sarcini de insurubare, cat si pentru a indeplini sarcini de percutare.

Daca ai nevoie sa alegi o astfel de unealta de cea mai buna calitate, pana sa ajungi sa alegi un ciocan rotopercutor Wert W1400, cu siguranta trebuie sa cunosti cateva dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le ai in vedere.

Tipul de alimentare

Dat fiind faptul ca discutam despre o unealta care este alimentata electric, tipul de alimentare va fi cu fir sau cu acumulator.  Un ciocan rotopercutor cu fir este mai puternic decat un ciocan rotopercutor cu baterii, si este ideal pentru lucrari moderate sau complexe.

Un ciocan rotopercutor cu acumulator, nu are o asa mare putere precum unul cu fir, si poate fi utilizat in diferite lucrari moderate. Acesta are avantajul ca nu necesita o priza pentru a fi alimentat cu energie electrica, dar cand acumulatoru se descarca, daca nu exista acumulator de rezerva, lucrul va fi intrerupt pana cand acumulatorul va fi incarcat.

Aceasta nu poate fi neaparat o mare problema, pentru ca unealta poate fi in schimb utilizata in cazul unei avarii a retelei de enrgie electrica, caz in care ciocanul rotopercutor cu fir nu poate fi utilizat.

Tipul de percutie

Aceasta caracteristica este de-asemenea foarte importanta. Astazi se gasesc pe piata ciocane rotopercutoare cu percutie mecanica sau pneumatica. Cele mai bune sunt cele cu percutie pneumatica.

Mandrina cu cheie sau SDS?

In ceea ce priveste ciocanele rotopercutoare de generatie veche, acestea dispun de mandrina cu cheie, insa specialistii recomanda utilizarea uneltelor cu mandrina SDS. Acestea din urma sunt mult mai eficace si mult mai rapide in comparatie cu cele cu mandrina cu cheie.

Un ciocan rotopercutor de cea mai buna calitate in ceea ce priveste mandrina, dispune de o mandrina SDS Plus. Cele cu mandrina SDS Max in schimb, sunt destinate uzului industrial.

Puterea si greutatea

Acestea sunt alte doua aspecte de o importanta majora, si sunt strans legate unul de altul. Cu cat unealta este mai usoara, cu atat este mai usor de manevrat, dar are si o putere mai mica.

In schimb, cu cat puterea ciocanului rotopercutor creste, cu atat unealta este mai puternica. In cazul in care doresti o unealta cu acumulator, asigura-te ca are o putere mai mare de 10 V, iar daca alegi un ciocan rotopercutor cu fir, alege unul cu o putere cuprinsa intre 300 si 2000 Wati.

Cat despre greutate, o unealta hobby cantareste pana la 4 kilograme si este usor de manevrat, in timp ce uneltele profesionale cantaresc intre 5 si 8 kilograme, motiv pentru care sunt ceva mai greu de manevrat.

Viteza de gaurire

Aceasta caracteristica reprezinta combinatia intre numarul rotatiilor pe minut si numarul de percutii. O masina din gama hobby are maxim 4000 de percutii pe minut la mai putin de 1000 de rotatii pe minut, in timp ce profesionistii vor alege o unealta cu mai putine percutii pe minut.

Rezistenta la impact

Aceasta caracteristica deriva din viteza de lucr si este exprimata in J (jouli). Ciocanele rotopercutoare cu fir au o rezistenta la impact cuprinsa intre 3 si 60 J, astfel ca usor sa iti dai seama ca o unealta care are in jur de 3 jouli rezistenta la impact, este una hobby.

Diametrul de gaurire

Aceasta este ultima caracteristica importanta, si difera in functie de materialul pe care va fi folosita unealta. Pentru caramida de exemplu, diametrul de gaurire va fi cuprins intre 10 si 30 mm, in timp ce pentru beton, diametrul de gaurire trebuie sa fie mai mare.

optimizare seo

Leave a Comment