Share Button

V-ati intrebat vreodata ce sarbatorim de Craciun? Uneori in noiembrie, asa cum stim majoritatea, incepe “sezonul de Craciun”.

Strazile sunt pline de lumini, magazinele sunt decorate cu rosu si verde, si nu puteti porni radioul fara a auzi cantece despre spiritul sezonului si despre cadourile lui Mos Craciun.

Emotia se ridica la un punct culminant in dimineata zilei de 25 decembrie, iar apoi se opreste brusc. Craciunul se termina, incepe Anul Nou, iar oamenii se intorc la viata lor normala. Pentru a decora mai eficient putem opta si pentru un brad Craciun artificial.

Ce sarbatorim de Craciun?

Craciunul traditional crestin este exact opusul. Sezonul incepe in a patra duminica inainte de Craciun, iar pentru aproape o luna crestinii asteapta venirea lui Hristos cu nerabdare, cantand colinde. Apoi, pe data de 25 decembrie, ziua de Craciun deschide 12 zile de sarbatoare, care se termina doar pe 6 ianuarie cu sarbatoarea Bobotezei.

Obiceiul de a urma acest calendar a devenit rutina in acest moment al anului. Dar, adesea, accentul se indreapta spre acordarea atentiei sarbatorii intregi, cu cele 12 zile de Craciun Majoritatea oamenilor sunt pur si simplu prea obositi dupa ziua de Craciun pentru a tine mai multe sarbatori.Ce sarbatorim de Craciun

Cele  12 zile de Craciun sunt importante nu doar ca o modalitate de a ne destinde  in  “sezonul de Craciun”. Ele sunt importante pentru ca ne dau o modalitate de a reflecta asupra a ceea ce inseamna nasterea in viata noastra. Craciunul comemoreaza cel mai important eveniment din istoria omenirii – intrarea lui Dumnezeu in lumea pe care a facut-o, sub forma unui copil.

Una dintre rugaciunile pentru ziua de Craciun in liturghia catolica incapsuleaza ceea ce inseamna Craciun pentru toti credinciosii. In Hristos, natura noastra umana a fost unita cu Dumnezeu si cand Hristos intra in inimile noastre, ne aduce in aceasta unire.

Cele trei sarbatori traditionale (care dateaza de la sfarsitul celui de-al cincilea secol) care urmeaza dupa Craciun reflecta moduri diferite in care misterul nasterii este prezent. 26 decembrie este sarbatoarea Sfantului Stefan – o zi traditionala pentru daruirea ramasitelor celor saraci (asa cum este descris in colindul “Bunul Imparat Wenceslas”).

Fiind unul dintre primii diaconi, Stefan a fost precursorul tuturor celor care arata dragostea lui Hristos prin generozitatea lor celor nevoiasi. Dar mai mult decat atat, el a fost primul martir al Noului Testament.

Sfantul Ioan Evanghelistul, comemorat la 27 decembrie, este in mod traditional singurul dintre cei doisprezece ucenici care nu au murit martiri. Mai degraba, Ioan a fost martor la Intrupare prin cuvintele sale: “Cuvantul sa facut trup si a locuit printre noi”.

Pe 28 decembrie, sarbatorim  Sfintii Inocenti, copiii ucisi de Irod. Acestia nu erau martiri ca Stefan. Ei nu au fost inspirati ca Ioan sa vorbeasca si sa inteleaga misterele lui Dumnezeu.

Ei au murit nedrept inainte sa aiba sansa de a sti ce se intampla – dar ei au murit pentru Hristos, totusi. In ei vedem agonia lunga a celor care sufera si mor prin nedreptatea omului, fara sa stie ca au fost rascumparati. In celebrarea Sfintilor Inocenti, ne amintim victimele avortului, razboiului, abuzului.

Reinnoim credinta noastra ca venirea lui Hristos aduce speranta celor lipsiti de speranta.

Leave a Comment