Ce valori nutritionale are orezul?
optimizare seo
Share Button

Exista multe alimente considerate esentiale pentru o dieta sanatoasa, dintre care unul este bobul de orez. Il putem gasi practic in fiecare colt al lumii, dar stiti ce este orezul si pentru ce este acesta util?

Ce este orezul

Denumirea stiintifica a orezului este Oryza sativa, si este o planta care face parte din grupul de iarba. Orezul este o cereala fundamentala in dieta de zi cu zi a multor oameni din intreaga lume de mii de ani, si este de asemenea considerat a fi al doilea cel mai mare produs de cereale din lume. Aceasta cereale contine o multime de nutrienti si ofera multe beneficii pentru organism.

Ce contine orezul

Orezul este o cereala sanatoasa cu calitati nutritionale importante si este compusa dupa urmeaza din urmatoarele:

 • Carbohidrati: care furnizeaza energie organismului, energie care actioneaza ca o forma de combustibil.
 • Fibra: care va ajuta sa reglementeze sistemul digestiv prin reducerea problemelor intestinale.
 • Proteine: necesare pentru a construi si repara tesuturile organismului.
 • Grasime: contine o cantitate foarte mica, ceea ce este un avantaj pentru tine, dar in acelasi timp este important ca sursa de energie.
 • Acid folic: vitamina importanta in principal pentru femeile de varsta reproductiva, deoarece ajuta la reducerea problemelor neuronale.
 • Tiamina si niacina: surse importante de energie.
 • Fier: proteine necesare pentru transportul oxigenului in organism.
 • Vitamina E: necesara pentru ingrijirea pielii.
 • De asemenea, contine minerale ar fi calciu, fosfor, potasiu si sodiu.

Originea orezului

Originea orezului provine din culturile asiatice. Daca in orice moment ai avut indoieli cu privire la unde vine orezul, iti vom spune.

Dupa multe studii si cercetari, se stie ca inceputurile plantei dateaza de acum aproximativ 7.000 de ani si au aparut pe continentul asiatic, apoi s-au raspandit in restul tarilor continentului, pentru a ajunge in toate colturile lumii.

Cultivarea orezului este atribuita imparatului chinez Shen Nong,care si-a invatat locuitorii cum trebuie sa-l cultive.

A fost o necesitate in supravietuirea locuitorilor din China si sa dovedit ca cea mai mare cultivare a cerealelor a avut loc in sudul acestei tari.

De-a lungul timpului, cerealele s-au raspandit in Europa, devenind un aliment foarte popular. Mai tarziu a ajuns in America, in principal in mainile colonizatorilor spanioli, devenind una dintre principalele boabe de baza ale locului.

Unde se produce orezul?

Orezul este un aliment de baza pentru milioane de oameni din intreaga lume si daca luati in considerare intinderea zonei pe care este semanat, s-ar putea spune ca este cel mai important. Aceasta cereala se claseaza pe locul al doilea in ceea ce priveste productia, doar porumb fiind cultivat in cantitati mai mari, iar cultivarea orezului reprezinta si o sursa de ocupare a fortei de munca pentru multi oameni.

Locurile in care se cultiva obabele de orez este primordial sa fie adecvate, iar clima tropicala si subtropicala este cea mai buna pentru productia sa. Acesta poate fi de asemenea, cultivat in unele regiuni umede situate in subtropice si in climate temperate.

Aproximativ 90% din orezul din lume este produs in Asia, in special in China, care este principalul producator de cereale. India, Indonezia si Bangladesh sunt de asemenea, producatori foarte importanti.

America este considerata a fi al doilea cel mai important continent in ceea ce priveste productia de orez: Brazilia este tara in care este recoltata in cantitati mai mari aceasta cereala, urmata de Peru, Columbia, Ecuador, Argentina, Uruguay si Venezuela.

Pe continentul african putem vedea de asemenea, o productie mare de cereale, in principal in Egipt, Madagascar si Nigeria.

Valorile nutritive ale orezului

Boabele de orez contin:

 • Mangan: un mineral pe care il puteti gasi in principal in cerealele integrale. Acest mineral deosebit de important pentru ca metabolismul sa fie adecvat, pentru crestere, dezvoltare si pentru sistemul antioxidant al organismului dumneavoastra.
 • Seleniu: un mineral care joaca mai multe functii importante in organism.
 • Tiamina (vitamina B1): Tiamina este esentiala pentru metabolismul, inima, muschii si sistemul nervos sa functioneze corect.
 • Niacina (vitamina B3): Aceasta vitamina se gaseste in orez sub forma de acid nicotinic.
 • Magneziu: il puteti gasi in orezul brun si este un mineral foarte important in dieta dumneavoastra pentru a evita diferite tipuri de boli cronice.

In mare parte, acestea sunt cele mai importante detalii pe care trebuie sa le cunoasteti despre boabele de orez.

Leave a Comment