Ceaiul roșu sau negru – ce să alegi?

Share Button

Ați comandat vreodată un ceai rosu, dar ați primit în schimb un ceai negru? În timp ce culoarea celor două ceaiuri preparate este similară, probabil există un motiv bun care stă la baza acestei confuzii. Confuzia se datorează faptului că tipul de ceai roșu pe care îl serviți depinde de locul în care vă aflați în lume.

Termenul de ceai roșu are de fapt două semnificații complet diferite. În multe părți ale lumii, este folosit pentru a descrie ceaiul Rooibos. Cu toate acestea, este și numele tradițional pentru ceaiul negru în țări precum China.

Acest sens dual poate provoca confuzie printre oamenii care beau un tip de “ceai roșu” sau celălalt.

În Occident, sensul cel mai comun pentru “ceaiul roșu” este rooibos (roy-BOSS), care este de fapt un tip de infuzie din plante. Ceaiul Rooibos provine din planta Aspalathus linearis, care este, de asemenea, cunoscută sub numele de “tufiș roșu”. Această plantă este originară din Africa de Sud și are frunzele verzi, asemănătoare acului din punct de vedere al formei, dar care vor fi de nuanță roșie după fermentație.

Ceaiul Rooibos are culoarea roșie și are o aromă dulce, lemnoasă, despre care unii spun că este similară cu a ceaiului negru.

Care sunt beneficiile ceaiului roșu?

Rooibos este în stare naturală fără cofeină, deoarece este un “ceai din plante”. Datorită gustului său dulce, rooibos este folosit în multe amestecuri pentru prepararea masala chai; aroma rooibos este, de asemenea, perfectă pentru ceaiurile desert. Este adesea combinat cu ciocolată, vanilie, caramel sau aromă de fructe.

Rooibos este, de asemenea, cunoscut pentru o serie de beneficii pentru sănătate. Nu numai că este cunoscut ca fiind un ceai cu conținut scăzut în tanin și fără cofeină, ci are și o serie de efecte calmante; ajută la combaterea insomniei și întărește sistemul imunitar. Ceaiul a fost folosit  dintotdeauna pentru a reduce crampele stomacale și pentru a trata colicii la copii, precum și febra fânului și alte alergii. Există și păreri conform cărora rooibos poate încetini procesul de îmbătrânire, însă nu s-a demonstrat încă acest lucru.

De ce ceaiul negru este cunoscut și cu denumirea de ceai roșu?

Există o semnificație mult mai învechită pentru “ceaiul roșu” care a apărut în China cu câteva sute de ani în urmă. Este sinonim cu ceea ce oamenii din Occident numesc astăzi “ceai negru”.

Hong cha, sau “ceai roșu”, este numele original al “ceaiului negru” (hei cha). Este folosit în Est pentru că, în China, ceaiurile sunt uneori numite pentru culoarea infuziilor lor. În timp ce ceaiul negru / roșu are frunze închise la culoare care sunt aproape negre, au o culoare a infuziei mult mai deschisă, mult mai roșie.

În Occident, ceaiurile sunt adesea numite pentru culoarea frunzelor, iar frunzele de ceai negru se referă la “ceai negru”. În cazul ceaiului alb și al ceaiului verde, culoarea frunzelor și culoarea infuziei este destul de asemănătoare, așadar numele sunt identice.

În terminologia ceaiului chinez, ceaiul negru (hei cha) este un tip complet diferit de ceai a cărui prelucrare se caracterizează prin fermentație, mai degrabă decât oxidare. Acesta este, de asemenea, cunoscut sub numele de “ceai fermentat” sau “ceai negru” și există trei stiluri de bază: ceai negru Xiao Zhong, ceai negru Gongfu și ceai negru mărunțit.

Ceaiurile negre / roșii sunt cunoscute pentru arome lor îndrăznețe, care pot fi pământoase, dulci, lemnoase, florale sau fructate.

Datorită acestor arome îndrăznețe, ceaiurile negre se potrivesc de minune cu multe alimente și sunt o alegere populară în diferite țări, în mod special, în Occident.

Leave a Comment