Share Button

Cavalerul Negru sau Cocosul de MunteCocosul de munte – Tetrao urogallus – este o pasare foarte timida  ce face parte din familia fazanului ( Phasianidae ) ordinul Galliformes  .

In Romania , cocosul de munte traieste in Parcul National Piatra Craiului .

Dintre cele trei specii de tetranoide care traiesc in tara noastra ( cocosul de munte , cocosul de mesteacan si ierunca ) , cocosul de munte este cel mai mare ca dimensiuni si cel mai apreciat de catre vanatori .

Pentru toti aceia dintre dumneavoastra care intentioneaza sa organizeze o sesiune de vanatoare , va recomand sa apelati la serviciile OneShop4u.ro , un magazin universal specializat in comercializarea de arme si accesorii de vanatoare si ma refer aici la lunete vanatoare , binocluri , cutite etc. de cea mai buna calitate . Pentru mai multe informatii va invit sa accesati http://www.oneshop4u.ro/timp-liber-vanatoare-lunete.html .

Cocosul de munte este o pasare extrem de precauta , tocmai din acest motiv este foarte greu de intalnit . Perioada rotitului , lunile aprilie – mai , este singura perioada in care vanatorii se pot apropia .

Ca si in cazul altor pasari si animale , prezenta omului afecteaza foarte mult habitatul acestei pasari , insa exista si foarte multi dusmani naturali , dintre care cei mai importanti sunt jderul , rasul , lupul , acvila de munte  si buha .

Se regaseste cu precadere in Europa Centrala in special in regiunile impadurite din zonele montane , in special in zonele in care exista paduri de foioase sau de conifere cu vegetatie abundenta ,  zone foarte putin circulate . Aceste zone sunt in muntii Alpi , Mittelgebirge si Carpati pe continentul european si in muntii Taiga din Asia de Nord .

IUCN apreciaza ca pupulatia cocosilor de munte , la nivel mondial , ajunge undeva la 2 milioane de pasari .

Printre tarile in care se regaseste aceasta pasare  se numara , pe langa Romania , Germania , Austria , Slovenia si Elvetia . In Scotia , Siberia si Germania cocosul de munte se afla de ceva timp pe lista animalelor amenintate cu disparitia , vanarea fiind strict interzisa .

Penajul masculului ( cocosul ) este de culoare inchisa ( reflectand un albastru inchis cu sclipiri metalice ) iar pielea din jurul ochilor are o coloare rosu aprins . Odata cu inaintarea in varsta , ciocul devine tot mai puternic si poate ajunge la o lungime de 5 cm , fiind asemanator cu cel al pasarilor de prada . Cand este desfacuta , coada are forma de evantai si este formata din doua straturi a cate 16-18 pene mari . La maturitate , greutatea unui cocos poate ajunge pana la 5 kg .

De partea cealalta , femela are un penaj de culoare ruginie impestritat cu pete negre si poate ajunge la o greutate de 2,5 kg .

Vanatoarea aceastei specii este recunoscuta ca fiind foarte dificila , deoarece se desfasoara la altitudini ce depasesc 1.200 de metri si necesita mult efort fizic . Tocmai din acest motiv un trofeu de cocos de munte este extrem de valoros , pretul ajungand si la 1.000 de euro ( pentru un vanator de alta nationalitate decat cea romana ) . Trofeul poate fi compus din intreaga pasare naturalizata , bustul sau pana pictorului .

Mare atentie , insa , femela de cocos de munte este ocrotita de lege in tara noastra , ceea ce inseamna ca nu poate fi vanata .
Cea mai apreciata tehnica de vanatoare este tocilatul pe semiintuneric . Vanatorii pot uriliza o carabina de calibru mic sau arme cu alice de 4-5 mm.


Alte stiri actuale :

1. Bourul: simbolul dispărut al Moldovei
2. Rabia e fatală, dar poate fi prevenită
3. Europa, noul rai al animalelor salbatice
4. Liber la vânătoare de urşi. Vânătorii din Dâmboviţa au primit avizul pentru împuşcarea a şase urşi

Leave a Comment