Cum facem intretinerea bijuteriilor?

Cum facem intretinerea bijuteriilor?
optimizare seo
Share Button

Aurul e unul dintre cele cateva metale care sunt cunoscute si care se gaseste si in forma pura in natura. De asemenea aurul este si unul din cele mai cautate obiecte pentru casele de amanet aur.

Cu toate acestea aurul prelucrat sub forma mai multor obiecte este de foarte putine ori pur. In general el este amestecat si cu mai multe aliaje, in mod natural ori intentionat cu alte metale precum cuprul ori argintul. Toate aceste adaosuri din componenta aurului sunt acelea care se corodeaza si care de cele mai multe ori provoaca coroziunea pe suprafata obiectelor de arta ori in interiorul lor si cauzeaza fragilitatea aurului ca si suport al unor artefacte.

Obiectele din aur ar trebui sa fie manuite cu atentie pentru a putea preveni zgarierea ori deformarea lor. Aurul antic e destul de fragil si de aceea are nevoie si de intretinere si de un suport special pentru a se putea evita spargerea sau craparea sa.

Materialele din aliaje care au argint sau cupru, care se corodeaza, nu ar trebui sa fie alaturate obiectelor din aur.

Frumusetea sau luciul aurului incurajeaza colectionarii pentru indepartarea depozitelor sau a coroziunilor care ii intuneca suprafata. In toate cazurile in momentul in care aurul e scos din santierul arheologic, nu e de fiecare data intelept sa indepartati coroziunile.

De foarte multe ori acest material nu se poate curata fara sa se distruga. In afara de faptul ca sunt diverse depozite sau zone care sunt corodate pot sa dea indicii asupra contextului istoric si asupra modului de utilizate si al obiectului de care populatiile din timpuri stravechi.

Toate aceste imprefectiuni pot sa ofere dovada autenticitatii acestor artefacte.

Informatiile acestea pot sa se piarda definitiv in momentul in care sunt curatate obiectele din aur.

Daca e necesara decizia privind indepartarea tuturor coroziunilor e recomandabil sa puteti contacta si un profesionist in conservare ecologica.

Cu timpul obiectele de arta facute din aur pot sa fie expuse ori depozitate si pot sa fie acoperite de praf ori de murdarie ce pot sa fie inlaturate cu o pensula de acuarela fina si cat mai uscata. Se aplica alcool etilic care se gaseste in orice farmacie pe obiecte cu tampoane din bumbac sau cu o carpa moale pentru a elimina grasimile si avand grija sa nu va zgariati obiectele de arta. In cazul in care zonele corodate se extind va recomandam sa nu mai lusturiti aurul pentru ca suprafetele se vor zgaria si la fel si toate detaliile fine.

Contactati si un restaurator pentru a putea identifica toate cauzele coroziunii si pentru a elimina coroziunea daca e necesar. Repararea unui obiect de aur ar trebui de fiecare data sa fie facuta de un profesionist in asa fel incat valoarea sa nu ii fie afectata.

In ceea ce priveste bijuteriile aurul e prea moale si in general se poate amesteca cu alte metale pentru a il face sa fie mai dur. Metalele care sunt utilizate in combinatie cu aurul au scopul de a il intari insa ii pot modifica culoarea si va rezulta astfel un aur de mai multe nuante.

Leave a Comment