Cum poate fiecare dintre noi sa salveze padurile?

  • 0 Comments
Cum poate fiecare dintre noi sa salveze padurile?
Share Button

Educatia ecologica trebuie sa fie inceputa la cele mai mici varste, problema mediului fiind deja arzatoare, iar semnalele privind defrisarile sunt strident de alarmante. Intreaga Românie este revoltata de ritmul in care ne dispar padurile, insa ce face fiecare dintre noi pentru a reduce ritmul de degradare a naturii?

Stil de viata prietenos cu mediul inconjurator

Colectarea selectiva trebuie sa fie un gest firesc pentru fiecare dintre noi, desi deseurile selectate trebuie sa ajunga in locuri in care pot fi revalorificate, iar la noi in tara nu prea exista asemenea fabrici de prelucrare a deseurilor refolosibile.

Economisirea resurselor, mai ales in ceea ce priveste folosirea utilitatilor este, de asemenea, un gest la indemana oricui, care poate fi continuat la un nivel mai ecologic, prin implementarea unor sisteme ”verzi” acasa sau in restul activitatilor. Instalarea de panouri fotovoltaice sau alte asemenea sisteme care asigura procurarea energiei electrice sau termice nu numai ca protejeaza mediul (implicit si padurile, energia solara putand fi folosita si pentru incalzire), dar pot asigura o independenta de retelele de utilitati si o economie la costurile cu energia.

Gesturi personale prin care se pot evita taieri de copaci

Selectarea deseurilor si depunerea hartiei in containerul special poate ajuta prin refolosirea hartiei, evitandu-se astfel taierea unor copaci. Insa mai importanta ar fi reducerea consumului produselor de hartie pe cat posibil, in Occident, de exemplu, aparand in restaurante un obicei in acest sens: se ofera clientilor servetele textile (care se refolosesc dupa spalare) in loc de servetele de hartie.

Un alt gest de protejare a padurilor care este la indemana tuturor ar putea fi renuntarea la pomul de Craciun. Nici folosirea unui pom din plastic nu este un gest ecologic, plasticul fiind poluant, chiar daca un astfel de pom poate fi refolosit ani de zile.

Daca impodobirea unui brad taiat pentru sarbatorile de iarna nu este deloc un gest prietenos cu mediul, nici folosirea unui brad in ghiveci nu prea ajuta padurile, majoritatea dintre acestia murind dupa ce este scos din casa si plantat in pamant. La caldura din casa, bradul in ghiveci iese din hibernare, trecand in perioada vegetativa tipica primaverii. Insa scos din casa, dupa sarbatori, in frigul de iarna, bradutul are un soc termic si se usuca. O alta cauza a mortii brazilor in ghiveci dupa sarbatori este faptul ca li se taie o parte din radacini pentru a incapea in ghiveci, asadar, astfel de brazi nu prea au sanse sa isi revina dupa ce sunt replantati. Exista pe piata, intr-adevar, si brazi care au fost crescuti in ghiveci, insa nu au dimensiuni prea mari si nu ar trebui sa fie tinuti in casa in timpul sarbatorilor de iarna, pentru a nu se usca din cauza caldurii.

Asadar, fiecare dintre noi ne putem stradui sa evitam taierea padurilor si, mai mult, sa contribuim la dezvoltarea acestora plantand cate un copac macar o data in viata sau chiar de mai multe ori. Poate, chiar in fiecare an, in loc sa folosin de Craciun un brad taiat, am putea planta un copac, lasand in urma noastra mai mult verde pentru generatiile urmatoare.

optimizare seo

Leave a Comment