Cum sa plantezi si sa ingrijesti un artar japonez?
Share Button

Artarul japonez este acea frumoasa planta rosie de artar folosita in scopuri decorative in multe gradini. Vom vedea impreuna cum sa gestionam cel mai bine cultivarea artarului japonez, intre ingrijirea initiala si intretinerea in timp.

De obicei, aceste plante cresc bine in spatii deschise, in locuri insorite sau semiumbrite. La fel ca multe alte plante de gradina, artarul rosu japonez se teme si de solurile in care apa stagneaza. Apa statatoare este, de fapt, un dusman al artarului. Poti citi si aici cum sa plantezi si sa ingrijesti un arat japonez.

Artar japonez: ingrijire si intretinere

Exista mai multe tipuri diferite de artar japonez, care difera prin forma si culoarea frunzelor. In general, artarii japonezi sunt arbori de gradina, usor de cultivat. Cu toate acestea, artarul japonez tanar, care a fost plantat in gradina pentru o perioada scurta de timp, necesita o ingrijire suplimentara.

Cel mai bun moment pentru a planta artari rosii, adica pentru a-i planta in pamant, este toamna devreme: sfarsitul lui septembrie – octombrie. Perioada de plantare recomandata, in functie de locatie, dureaza pana in martie.

Conditiile ideale pentru ca artarii japonezi sa creasca bine, dupa cum vom vedea, sunt un sol umed, dar bine drenat, proaspat si usor, acid si necalcaros. Este chiar mai bine daca, inainte de a planta artarul rosu in gradina, avem grija de solul care va primi noua planta, prin prelucrarea solului si fertilizarea acestuia.

Artar japonez: cultivarea in sol

Atunci cand vom planta artarul in gradina, incercam sa nu-l bagam prea adanc in pamant. Un sfat util in cazul in care solul este deosebit de umed: dupa ce ati sapat groapa in pamant, puteti pune in partea de jos un material drenant natural, cum ar fi argila expandata.

Apoi, plasam planta in gaura: atunci cand plantam artar japonez, trebuie sa acordam atentie pozitionarii puietilor. De obicei, partea cea mai buna ar trebui sa fie orientata spre interiorul gradinii, pentru a-i aprecia frumusetea din unghiul dorit. Acum putem acoperi gaura cu pamant de ghiveci amestecat cu piatra, presand bine pamantul in jurul radacinilor si a bazei plantei pentru a fixa bine noul artar in gradina.

Artar japonez: Fertilizare

Fertilizarea ideala pentru artarul rosu japonez este o fertilizare usoara cu mulci, care trebuie efectuata toamna tarziu. Acest tip de fertilizare implica utilizarea unui ingrasamant organic natural granulat, compus din gunoi de grajd uscat. Ingrasamantul de artar trebuie presarat peste gaura din sol si apoi amestecat cu o sapa mica, astfel incat substanta organica sa patrunda in sol.

De asemenea, este posibil sa se fertilizeze artarul rosu japonez la inceputul primaverii. In orice caz, ingrasamantul ales (fie gunoi de grajd uscat, fie ingrasamant chimic sub forma de granule) trebuie distribuit in jurul bazei artarului si introdus in sol cu o sapa usoara, pentru a ajuta substanta sa patrunda in sol fara a afecta radacinile plantei.

Artar japonez: udare si taiere

Dupa plantarea artarului rosu in gradina, trebuie acordata atentie udarii noii plante.  In prima faza, ar trebui sa udati abundent artarul, pentru a preveni formarea de pungi de aer la nivelul sistemului radicular.

La sfarsitul toamnei, este recomandabil sa aveti grija de artarul de palmier cu o prima taiere. Taierea va avea rolul de a da plantei forma dorita. Prin urmare, prima taiere a artarului va fi o taiere de curatare pentru a mentine ramurile in forma dorita.

Leave a Comment