Daca te lași de fumat înainte de 40 de ani, speranța de viața ar ramane neschimbata

Daca te lași de fumat înainte de 40 de ani, speranța de viața ar ramane neschimbata
Share Button

Vrei sa te lași de fumat, da, dar când? Daca iți pui aceasta întrebare, acest studiu canadian inedit, reperat de CTV News, ar trebui sa-ti permită sa te decizi. Potrivit rezultatelor, renunțatul la fumat înainte de vârsta de 40 de ani ar permite sa-ti redobândești cei 10 ani de speranța de viața posibil pierduți fumând tigarile consumate de la aceasta vârsta.

Doctorul Prabhat Jha si echipa sa au ajuns la aceasta concluzie examinând datele medicale a 16.000 de americani. Aceste date, păstrate de guvernul american, le-au permis sa analizeze mortalitatea acestor persoane in funcție de stilul lor de viața.

Ei au fost astfel capabili sa constate ca fumătorii care renunțau intre 35 si 44 de ani recâștigau aproximativ 9 ani de speranța de viața, comparativ cu cei care nu au renunțat niciodată. Dar cei care au trăit ce mai mult sunt, in mod evident, nefumătorii care aveau de doua ori mai multe șanse sa trăiască pana la vârsta de 80 de ani.

Aceste rezultate nu indica, evident, ca este sigur sa fumezi pana la vârsta de 40 de ani, pentru ca acesta cifra reprezintă, normal, o medie. Renunțatul la fumat nu anulează anumite riscuri, in special acela de a dezvolta cancer pulmonar.

„Nu exista o vârsta anume pentru a renunța la fumat, dar am evidențiat mai ales beneficiile înainte de vârsta de 40 de ani.”, explica doctorul Jha.

O alta mare tendința sumbra, aceea a fumatului in rândul femeilor. Acest studiu ar fi unul dintre primele ce studiază impactul asupra speranței de viața a femeilor ce au început sa fumeze de timpuriu înainte de ajunge la vârsta adulta.

Nu este surprinzător ca fumătoarele care nu renunța de fumat înainte de 40 de ani, in medie, au speranța de viața redusa cu aproximativ 10 ani. „Daca femeile fumează precum barbatii, vor muri la fel ca acestia.”, concluzionează Prabhat Jha.

optimizare seo

Leave a Comment