De cate tipuri sunt iile?

De cate tipuri sunt iile?
Share Button

Nu exista un singur model de ie romaneasca acestea difera in general in functie de regiunea in care au fost facute si purtate. Ce este sigur, este faptul ca toate iile sunt pline de simboluri si de semnificatii iar modelele au fost alese cu un scop anume si nu la intamplare asa cum ar putea parea la prima vedere. Toate simbolurile sunt strict legate de viata omului si de bunastarea acestuia si au fost puse pe ie in mod special pentru a atrage energia pozitiva de la natura si de la entitatile supranaturale.

In portul traditional se pot distinge trei tipuri speciale de ii si camasi tinand cont de croiala: camasa intreaga care este considerata a fi cea mai veche, cea incretita la gat si cea cu platca. Daca vrei sa vezi un model foarte cautat de iei la un pret mai mult decat accesibil, click aici.

Ia neagra este specifica pentru Gorj. Cusaturile de pe ie erau facute cu fire negre de obicei. Iile din Arges sunt bogate iar culoarea de baza este rosu, visiniu si negru fiind ornate cu motive florale si geometrice, care pastreaza foarte bine proportiile intre campurile florale si restul iei.

In Apuseni iile erau cusute cu o singura culoare. Fie se folosea rosu aprins in general pentru tinere fie erau combinate cu galben si cu negru de obicei pentru batrane. In Dobrogea se aborda o cromatica foarte simpla care avea la baza culorile negru si rosu. Motivele erau completate cu lantisoare cusute cu fire aurii si argintii si cu fluturi asezati sub forma unor solzi.

In Suceava si imprejurimi au aparut iile foarte colorate. Pe langa fondul clasic galben sau alb au aparut culori precum verdele, rosul, albastrul si chiar au fost folosite margele foarte colorate. In Valcea si in Arges se utlizau preponderent compozitiile monocrome cum sunt visiniul si rosul aprins. In Vrancea motivlele geometrice utilizau culori foarte tari cum sunt rosu, negru, verde si ocru.

In zona din Maramures erau folosite pentru infrumusetare motivele lucrate in punct identic asa cum sunt nemtoaicele din Banat cu galben portocaliu.

In Ilfov si in Vlasca sunt intalnite culorile calde si nuantele de rosu, ocru si auriu. Culorile iei de Vlasca sunt vesele si luminoase. Culorile cum sunt rosul, negrul sau verdele, galbenul, culoarea specifica ceaiului si culorile care sunt obtinute din foi de ceapa sau de tei sunt specifice acestor ii din regiunile mentionate.

In Olt gasim un tip foarte special de ie, incarcata si fara altita. Motivele apar pe aceste ii in forma unei table care acopera toata zona manecii pana in apropiere de gat. Ornamentele sunt in forma de retea, cu furci sau cu randuri inguste si verticale printre care sunt presarati fluturi. Iile de genul acesta se decoreaza cu margele si cu fluturi albi, mari. Margelele au culori pastelate si sunt distribuite in mod alternativ.

In Dolj ia este mai lunga si mai larga decat in alte zone. Cromatica este eleganta si caracterizata de simplitate. Culorile specifice, rosu si visiniu, sunt luminate frumos de firele metalice din brau.

Leave a Comment