De la aparitia plicurilor, la plicurile personalizate
Share Button

Imagineaza-ti cum ar arata lumea in care traim daca nu s-ar fi inventat deja celebrele plicuri. Cum ai putea sa primesti facturile, scrisorile sau alte acte fara ca acestea sa fie sigilate intr-unul dintre cele mai cunoscute articole de papetarie, plicul? Tocmai pentru ca aceste articole au o importanta atat de mare am ales sa vorbim despre cum au aparut si cum au evoluat plicurile pe care unii dintre noi le folosim zi de zi. Sa vedem care este parcursul acestor obiecte de papetarie de la aparitia lor si pana la confectionarea unor plicuri personalizate.

In antichitate, acum mai bine de 5000 de ani, Babilonul era cunoscut pentru codul de legi al lui Hammurabi, dar si pentru alte asemenea tablete „redactate”. Pentru a pastra informatiile confidentiale, dar si pentru siguranta tabletei, s-a inventat acest produs de papetarie, chiar inainte de aparitia hartiei. Primul plic era confectionat din lut, avand forma unui dosar. Acesta era impaturit peste tableta, dupa care era copt, pentru a se intari si a pastra in siguranta tableta. Astfel, pentru a citi mesajul, destinatarul trebuia sa sparga „plicul” si sa scoata tableta.

optimizare seo

Odata cu aparitia hartiei insa, plicurile au inceput sa fie folosite pentru distribuirea darurilor sub forma de bani oficialilor guvernamentali. La fel cum astazi folosim aceste articole de papetarie pentru facturi sau recomandate. La inceputul secolului XIX, plicul era doar o coala de hartie in care se impaturea scrisoarea, fiind astfel taxata de serviciile postale ca o foaie extra. Cum hartia era pe acele vremuri un lux, pe care nu toti si-l puteau permite, cei mai multi trimiteau scrisori fara plicuri, pliate si cu adresa scrisa pe spatele scrisorii.

Insa, incepand cu anul 1837, cand a avut loc reforma serviciilor postale in Anglia, toate scrisorile au inceput sa fie invelite si sigilate cu stampila. De altfel, Anglia este tara creditata cu inventarea acestui produs de papetarie sub forma cunoscuta si astazi. Astfel, dupa aceasta reforma, cererea de plicuri a crescut foarte mult. Tocmai din acest motiv, in 1840 a aparut primul aparat care impaturea hartia sub forma unui plic, iar in 1851, aceste masini puteau deja sa produca pana la 240 de plicuri pe ora. Iar daca la inceput plicurile erau lipite manual, sau se aplica un sigiliu din ceara, James Green Arnold a revolutionat industria de papetarie, introducand pe piata primele plicuri cu lipici.

In zilele noastre, acest articol de papetarie este aproape indispensabil, fiind produs in aproximativ 185 de miliarde de bucati in fiecare an. Acum, plicurile se produc intr-o mare varietate de marimi, culori, texturi si stiluri. Mai mult de atat, firmele profesioniste ca si Agrafa Print, iti ofera posibilitatea de a avea propriile plicuri personalizate. Acestea se pot personaliza cu logo-ul firmei tale, cu datele de contact, pot fi produse dintr-un anumit tip de hartie si in culoarea dorita de catre tine. In acest fel, confectionarea unor plicuri personalizate a devenit foarte simpla si la indemana oricui doreste sa aiba un produs de papetarie personalizat, pe care clientii si colaboratorii sa il recunoasca numaidecat.

Leave a Comment