Despre iOS, sistemul de operare de la Apple
optimizare seo
Share Button

iOS (original iPhone OS) este un sistem de operare pentru telefoanele mobile, creat de catre compania Apple, exclusiv pentru hardware-ul si device-urile acesteia. Acesta este sistemul de operare care da viata tuturor device-urilor mobile de la Apple, asa cum ar fi iPhone-urile, iPad-urile si iPod-touch-urile.

In Octombrie 2015, era cel mai folosit sistem de operare pe telefoane mobile in cateva tari : Canada, Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Danemarca, Japonia si Australia.

Desi iOS este inca in urma Android-ului, sistemul de operare pentru smartphone-uri de la Google, totusi acesta a avut un market share de 19.7% la nivel global, in ceea ce priveste prezenta sistemelor de operare pe device-uri mobile, in al 4-lea trimestru al anului 2014.

Androidul, a avut in acelasi an un market share de 76.6%. Totusi, pe tablete, iOS este cel mai comun sistem de operare si totodata cel mai folosit la nivel global.

Aparut in 2007, prima data pentru device-urile de tip iPhone, acesta a fost conceput si dezvoltat sa suporte pe viitor si alt gen de device-uri, ca de exemplu iPod Touch (in Septembrie 2007), iPad (in Ianuarie 2010), iPad Mini (cu suport din Noiembrie 2012) si a doua generatie de televizoare inteligente de la Apple (Septembrie 2010).

Din Ianuarie 2015, Application Store de la Apple continea deja peste 1 milion si jumatate de aplicatii destinate sistemului de operare iOS, iar dintre acestea aproximativ 725000 erau native pentru device-urile iPad.

Aceste aplicatii, au fost downloadate (descarcate de pe internet din aplicatia Store), de peste 100 de miliarde de ori. Interfata de tip user a sistemului de operare iOS este bazata pe conceptul manipularilor directe, folosind gestica multi-touch, control dezvoltat al elementelor interfetei ce sunt compuse din slidere, switch-uri si butoane.

Interactiunea cu acest sistem de operare include gesturi asa cum ar fi swipe, tap, pinch si reverse-pinch, toate acestea avand definitii specifice in contextul sistemului de operare iOS si a interfetei sale multi-touch.

Accelerometrele interne sunt folosite de cateva tipuri de aplicatii, pentru a raspunde la “scuturarea” device-ului (un rezultat comun fiind comanda “undo”) sau rotirea acestuia in cele 3 dimensiuni (posibile rezultate fiind cele care schimba modul din portrait in landscape si invers).

iOS imparte cu OSX cateva framework-uri asa cum ar fi Core Foundation si Foundation Kit-ul. Totusi, toolkitul sau
UI este Cocoa Touch, spre deosebire de cel de pe OSX, care este Cocoa. Exista unele deosebiri, in asa fel incat aplicatiile de pe iOS nu sunt intru totul compatibile sau chiar deloc, cu cele de pe OS X. In acelasi timp, shell acces-ul de tip Unix nu este disponibil pentru userii iOS si este restrictionat pentru aplicatii, de aceea iOS nu este nici compatibil cu Unix in totalitate. Versiunile majore ale acestui sistem de operare sunt lansate de Apple in fiecare an.

Cea mai curenta lansare, a fost cea din Decembrie 2015, pentru iPhone iOS 9.2. Cel mai curent upgrade (iOS 9) este backwards compatibil cu toate device-urile mobile, pana la iPhone 4S, iPad 2 si cele mai noi si toate modelele de iPad Mini. La noi in tara, cele mai compete informatii despre iPhone, reparatii iphone Bucuresti, le puteti gasi intrand pe ServiceGsm.ro.

Leave a Comment