Importanta comunicarii nonverbale
Share Button

Comunicarea non verbala are loc cu ajutorul unor mijloace nonverbale si aici putem sa enumeram spatiul, teritoriul, imaginea si corpul uman. Informatiile se vor codifica si vor fi transmise cu ajutorul unei mari diversitati de semne legate de miscare, gesturi, mimica si infatisarea partenerilor.

In ceea ce priveste ontgenetica, mijloacele de comunicare nonverbala sunt precoce comunicarii verbale si au la baza elementele innascute: comportamente expresive, emotii dar si invatare imitativa.

Comunicarea nonverbala este cea care va insoti comunicarea verbala si se va decoda mult mai usor decat aceasta.

Continutul de atitudine se transmite in general nonverbal si de aceea mesajele vin insotite si de comportament verbal ori paraverbal si se vor intelege mai greu. Puteti folosi aceste informatii si daca sunteti interesati de angajari videochat.

Kinetica este o disciplina a comunicare nonverbala si are rolul de a studia toate semnele de comportament care sunt emise natural sau cultural. Ea aplica metode ale lingvisticii structurale si sistemele de gesturi fara sa le disocieze de mesajul verbal.

Un studiu mai aprofundat a fost facut de catre Birdwhistell care ne prezinta si primul studiu sistematic pentru faptele gestuale. Fenomemele sunt unitati distincte din fonologie sau au drept corespondente kinemele care sunt cele mai mici unitati de mimica si de gestica.

Morfemele sunt cele mai mici unitati din lexic si au ca si corespondente kinemorfemele. Kinetica este de altfel si o gramatica a gesturilor. Se va constitui o parakinetica, prozodie sau poetica a gesturilor prin masurarea duratei, intinderii dar si a ritmurilor constante si a fluxului conversational constant.

Aceasta dimensiune este mult mai larga si se va integra in contextul psihologic, cultural si social.

Limbajul corpului va contribui si la comunicarea nonverbala si prin expresia  fetei, miscarea corpului sau comuncare tactila si imbracaminte.

Mimica este definita ca o arta de exprimare a gandurilor sau sentimentelor prin gesturi si prin modificari de expresie a fetei, ansambluri de gesturi sau de modificari de fizionomie care vor insoti  sau care vor inlocui limbajul verbal.

Modul in care vom privi sau in care suntem priviti va avea legatura cu toate nevoile noastre in ceea ce priveste si aprobarea, acceptarea, prietenia sau increderea in propria persoana.  Despre privire se va studia contactul vizual si expresia faciala.

Contactul vizual e cel mai important indiciu din comunicarea nonverbala, multe din aprecierile inconstiente despre alte persoane se vor baza pe durata si pe tipul de contact vizual pe care il avem cu aceasta persoana.

Cu cat contactul vizual va dura mai mult cu atat vom fi mai apropiati de persoana respectiva. Vom evita contactul vizual cu persoaneele care ne dispalc si in cazul in care avem un contact vizual si vom adopta o privire fara emotie atunci vom transmite altceva decat daca privim inapoi cu prietenie.

Diferenta intre priviri apare in general din cat de larg ne sunt deschisi ochii si de cat de mult se misca muschii din jurul lor. Un contact vizual are mai multe functii importante in comunicare: reglarea fuxului in conversatii, oferirea unu feedback vorbitorului cu privire la ceea ce comunica si informarea participantilor despre natura pe care o are relatia dintre ei.

Leave a Comment