Ledurile – Viitorul este aici
Share Button

Una dintre tehnologiile ce s-au dezvoltat cel mai rapid in ziua de astazi, este cea denumita light emitting diode sau LED. Un tip de solid state lighting, LED-ul foloseste un semiconductor pentru a converti electricitatea in lumina si este de dimensiuni mici (mai putin de 1mm patrat).

Acesta emite lumina intr-o directie specifica, reducand necesitatea reflectorilor si a difuzorilor ce pot reflecta sau capta lumina. Becuri LED de la producatori renumiti, pot fi cumparate pe Lanterne.ro.

Led-urile sunt de asemenea cele mai eficiente becuri luminoase de pe piata, in ziua de astazi. Numita si eficacitate luminoasa, eficienta unui bec luminos este masurata in lumeni (lumina emisa) impartita la puterea pe care o consuma (calculata in watti). Un bec care este eficient 100%, poate converti energia in lumina cu o eficacitate de 683 lm/w (lumeni per watt).

Pentru a pune asta in context, un bulb standard incandescent de 60 pana la 100 de watti are o eficacitate de 15lm/W, iar un echivalent ce foloseste mai vechea tehnologie CFL, are o eficacitate de 73l/W, in timp ce noile becuri ce folosesc tehnologia LED au o eficacitate de 70 pana la 120lm/W.

In 1962, in timp ce lucra la compania General Electric, Nick Holonyak Jr., a inventat primul led de lumina vizibila (in spectrul luminos vizibil), in forma unor diode rosii.

Diodele galbene si cele verzi, au fost inventate la o data ulterioara. Pe masura ce companiile au continuat sa imbunatateasca si sa dezvolte diodele rosii, precum si procesele de productie pentru acestea, au inceput sa le implementeze ca si lumini pentru indicatoarele stradale (semafoare) dar si lumini pentru display-urile calculatoarelor, incepand cu 1970.

Inventarea diodei albaste la inceputul anilor 90, a dus foarte repede la descoperirea led-urilor albe – cercetatorii au aplicat pur si simplu un invelis de fosfor diodelor albastre, facandu-le sa para albe.

La scurt timp dupa aceea, cercetatorii au demonstrat un tip de lumina alba folosind led-uri de culoare rosie, verde si albastra. Aceste descoperiri au dus la folosirea pronuntata a led-urilor intr-o varietate larga de aplicatii, incluzand luminile de trafic, lanternele profesionale si chiar televizoarele.

Pentru a face din tehnologia LED piatra de temelie viitoare pentru iluminarea generala, cercetatorii au trebuit sa se focuseze pe imbunatatirea eficientei acestor leduri – care la inceput nu era foarte eficiente din punct de vedere energetic, am putea spune chiar egale ca eficienta cu becurile electrice incandescente, de tip standard.

In anii 2000, Departamentul de Energie din Statele Unite a intreprins un parteneriat cu industria privata, pentru a putea dezvolta in continuare tehnologiile LED.

Mai tarziu, in urma unui concurs, Departamentul de Energie a anuntat ca cei de la Phillips au castigat premiul “L” in America, un premiu acordat primei companii ce obtinea un bec cu tehnologie led ultra eficienta, pentru a putea inlocui cu succes becurile incandescente.

Companiile producatoare de becuri au continuat sa aduca noi imbunatatiri, atat calitatii luminii produse de aceste becuri cat si eficientei energetice, in acelasi timp cu incercarile de reducere a costurilor.

Din 2008 si pana acum, preturile becurilor cu LED, au scazut cu aproape 85 de procente, iar eficienta a crescut de aproape 7 ori. Becurile cu led sunt viitorul si sunt deja aici!

Leave a Comment