Mostenirea iPhone, 10 ani mai tarziu

Mostenirea iPhone, 10 ani mai tarziu
Share Button

9 Ianuarie 2017 a fost o piatra de hotar in lumea tehnologiei: a 10-a aniversare a iPhone-ului de la Apple.

Da, a trecut deja un deceniu de cand Steve Jobs a urcat pe scena, pentru a prezenta primul device pe care multi in ziua de astazi il considera smartphone-ul definitoriu din era moderna. Vrei cele mai bune reparatii iPhone? Intra pe ServiceGsm.ro.

Dar, a fost aceasta prezentare o revolutie “peste noapte”? Cu siguranta, nu. In ciuda entuziasmului initial, iPhone reprezinta o reinventare graduala, care s-a intamplat pe perioada mai multor ani. Nu a fost primul device care aducea concepte noi, dar abordarea fresh pe care a adus-o in acest domeniu, a atras foarte multi utilizatori plictisiti la propriu de conceptele mai vechi.

In acelasi timp, acest lucru a permis smartphone-urilor sa paraseasca zona device-urilor de nisa (in care se aflau in acea perioada) si sa devina device-urile companion din zilele noastre, de care nu ne mai putem desparti.

optimizare seo

Bineinteles, imbunatatirea evidenta pe care a adus-o smartphone-ul celor de la Apple, a fost touchscreen-ul capacitiv. In timp ce telefoanele pe baza de touch nu erau cu siguranta o noutate in 2007 (Palm OS si Windows Mobile le suportau deja de ani de zile), Apple a fost prima companie ce a implementat un touchscreen ce putea fi folosit usor de catre utilizatori. In vremea aceea, majoritatea display-urilor cu touch erau unele de tip rezistiv (bazate pe presiune), avand precizie si senzitivitate slabe.

Gesturile complexe nu se puteau initializa si erai in cele mai multe cazuri obligat sa folosesti un pix (pen) pentru a accesa o astfel de interfata. Pur si simplu nu puteau fi manipulate asa cum trebuie, folosind doar degetele. Nu-i de mirare faptul ca majoritatea telefoanelor cu touch din 2007, aveau incluse si tastaturi sau pad-uri directionale, pentru o manipulare eficienta.

Ecranul capacitiv al primul iPhone, precum si touch-ul multi-finger, erau o revelatie din acest punct de vedere. Nu numai ca puteai renunta fara probleme la pen, dar puteai folosi si gesturi intuitive (flick-uri si pinch-uri).

Te puteai concentra astfel mult mai usor pe efectuarea diverselor operatiuni, fara sa te lupti cu controalele telefonului. Aplicatiile de genul web-browser functionau fara probleme si erau foarte usor de folosit. Chiar si pentru anul 2007, inca din acel moment, era clar pentru toti ca ecranul capacitiv este viitorul.

Majoritatea producatorilor principali de smartphone-uri au inceput sa introduca la randul lor ecrane capacitive, inlocuind versiunile mai vechi (cele rezistive) si in unele cazuri, butoanele fizice. Au fost si cativa producatori care au dorit sa reziste acestei schimbari, platind scump mai tarziu pentru asta: Nokia si Blackberry – va spune ceva?

Intr-adevar acesti doi mari producatori nu au considerat necesara schimbarea, iar utilizatorii au renuntat foarte rapid sa mai achizitioneze device-urile produse de acestia. Apple nu a fost singura companie care sa adopte touch-ul modern prin ecran capacitiv.

Doi ani mai tarziu, cand Motorola Droid a fost lansat pe piata si celelalte smartphone-uri cu sistem de operare Android au inceput sa utilizeze astfel de ecrane.

Leave a Comment