Pentru ce este alternatorul auto si cum functioneaza?
Share Button

Atunci cand masina functioneaza, alternatorul este elementul care este responsabil pentru alimentarea cu energie electrica a vehiculului. Asa este si asa functioneaza.

Alternatorul este elementul circuitului electric al masinii a carui misiune este de a transforma energia mecanica in energie electrica, asigurand astfel o sursa electrica in timpul rularii vehiculului. Principiul de functionare este relativ simplu: alternatorul este un dispozitiv care, atunci cand este rotit, genereaza un curent alternativ in interior prin inductie electromanetica; pentru a roti, alternatorul este conectat la motor prin centura de service.

Vezi redresor auto pentru bateriile masini Alpin Italy CB 30T  si afla mai multe despre ce sunt si cum functioneaza redresoarele.

Alternatorul unui vehicul este un dispozitiv conceput pentru a furniza curent electric, care este destinat sa reincarce si sa mentina incarcarea bateriei, precum si sa furnizeze curent tuturor sistemelor electrice care o necesita, cum ar fi iluminatul, aerul conditionat etc. Inainte de alternator a existat dinamul, un sistem care a fost inlocuit treptat de alternator din anii ’70.

In prezent, vehiculele incorporeaza un numar mare de componente care necesita alimentare cu energie electrica. Daca nu ar fi alternatoarele de curent, multe dintre aceste sisteme nu ar putea functiona corect, avand nevoi electrice foarte solicitante.

Alternatorul este format din:

  • Scripete: este cel care primeste forta mecanica de la motorul termic cu ardere printr-o curea, de obicei poli V. Acest scripete este atasat la axa alternatorului si este responsabil pentru mutarea rotorului in interior si, de asemenea, mutarea ventilatorului care se afla in interior in alternatoarele de ultima generatie.
  • Rotor (inductor): este partea mobila a alternatorului, este format dintr-un electromagnet care primeste curent de la regulator prin inele de frecare situate pe axa. Acest electromagnet produce un camp magnetic, la care bobinele statorului (partea fixa) reactioneaza pentru a produce curentul electric.
  • Regulator: este responsabil pentru mentinerea unei tensiuni maxime de iesire a alternatorului de 14,5 volti si reglarea amperilor necesare bateriei.
  • Stator (indus): este partea fixa pe care se afla infasurarea trifazata. Aceasta poate fi constituita sub forma unei stele sau a unui triunghi.
  • Podul redresorului cu dioda: este elementul responsabil de rectificarea curentului de iesire al alternatorului (deoarece este alternativ) facandu-l sa devina continuu si fezabil pentru utilizarea in masina.

Cum functioneaza alternatorul si ce produce el

Alternatorul produce curent alternativ, pe care il obtine printr-un mecanism de tragere actionat de un motor cu ardere interna. Cu alte cuvinte, alternatorul functioneaza deoarece este conectat la rotatia motorului cu ardere interna, de obicei printr-o curea.

Cand punem contactul in vehicul, bobina rotorului alternatorului este alimentata cu curent, iar cand incepe sa se roteasca, cand motorul porneste, incepe sa genereze energie. Odata ce motorul este pornit, regulatorul este auto-alimentat cu energia produsa de alternator in sine. Cand se intampla acest lucru, lumina panoului de instrumente se opreste. 

Daca lumina cadrului nu se opreste dupa pornirea vehiculului, aceasta poate indica faptul ca nu exista curent de iesire de la alternator. Daca da, vehiculul va avea energie electrica numai pana cand bateria se epuizeaza.

Leave a Comment