Reconstruirea a 6.5 milioane de ani de niveluri marine in Vestul Mediteranei

  • 0 Comments
Share Button

In conditiile unei nevoi esentiale de a anticipa cat mai exact cat de repede va creste nivelul marii in secolele urmatoare, oamenii de stiinta incearca sa obtina maximum de informatii interpretand dovezi din perioade anterioare in care clima Pamantului era la fel de calda sau mai calda decat cea din prezent.

O echipa internationala de cercetatori a folosit, in cadrul unui studiu recent, zacaminte rupestre de pe insula mediteraneana Mallorca, din largul Spaniei, pentru a reconstrui nivelurile din trecut ale marii. Dimensiunea pe verticala a acestor zacaminte, cunoscuta sub numele de dezvoltari freatice excesive, corespunde cu fluctuatiile panzei freatice, oferind oamenilor de stiinta o modalitate de a masura nivelul din trecut al marii.

Proiectul a pornit de la cercetarile publicate anul trecut in revista Nature, analizand esantioane care sunt fie mai vechi, fie mai tinere decat epoca relativ calda a Pliocenului (acum 5,3 milioane pana la 2,58 milioane de ani).

Ca parte a proiectului, cercetatorii au aplicat modele numerice si statistice pentru a se adapta schimbarilor legate de nivelul uscatului in sine, inclusiv schimbari cauzate de cresterea si scaderea ghetarilor si cresteri pe termen lung in regiune. Apoi au tradus estimarile legate de nivelul local al marii in nivelul mediu global al marii.

Rezultatele obtinute de cercetatori arata ca in timpul evenimentelor cheie petrecute de-a lungul istoriei, cum ar fi tranzitia Pliocen-Pleistocen (in urma cu aproximativ 2,58 milioane de ani), nivelul mediu global al marii era situat la 6,4 metri deasupra nivelului din prezent, in timp ce la inceputul si sfarsitul tranzitiei de la mijlocul Pleistocenului (o perioada de glaciatiuni repetate, in urma cu 1,25 milioane – 0,7 milioane de ani in urma), nivelul marii era cu 1,1 – 5 metri mai mic decat nivelul actual.

“Per total, rezultatele noastre sustin ideea ca nivelul marii a scazut in mod semnificativ dupa Pliocen”, a spus autorul principal al studiului, Oana Dumitru, absolventa de doctorat la Universitatea din Florida de Sud si cercetator post doctorand la Lamont-Doherty.

Autorii studiului mai arata si ca nivelul local al marii inainte si la debutul Crizei Messiniane a Salinitatii (o perioada ce a avut loc in urma cu 5.96-5.33 milioane de ani, in care Marea Mediterana a secat in mare parte) era de aproximativ 33 de metri deasupra nivelului actual al marii.

Aceste estimari pot oferi un punct de pornire pentru a stabili daca scaderile nivelului marii in Vestul Mediteranei au avut loc gradat sau rapid, explica cercetatorii. “Aceste rezultate contribuie astfel la eforturile de a studia perioadele calde din trecut pentru a obtine informatii cu privire la anvergura si frecventa cresterii nivelului marii” au mai spus cercetatorii.

Alaturi de cercetatorul roman Oana Dumitru, din echipa de cercetare au mai facut parte expertul in geodinamica de la Lamont-Doherty, Jacqueline Austermann; Victor J. Polyak si Yemane Asmerom de la Universitatea New Mexico, Joan J. Fornis, Joaquin Gines si Angel Gines de la Universitatea Insulelor Baleare din Mallorca, Spania, si Bogdan Onac de la Universitatea din Florida de Sud. Cercetarea a beneficiat de finantare din partea Fundatiei Nationale pentru Stiinta din Statele Unite, si din partea Agentiei Nationale de Cercetare a Spaniei.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul Elgeka-Ferfelis, importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania.  Pentru mai multe detalii vizitati: https://uleiuri-lubrifianti.com.ro

Leave a Comment