Spune-mi ce fel de Bec folosesti ca sa-ti spun cine esti!
optimizare seo
Share Button

Bineinteles, titlul articolului este conceput pentru a oferi o nota amuzanta si intriganta in acelasi timp, fara a avea o legatura directa cu topica acestuia, insa, este adevarat ca, in functie de generatie, mentalitate si de diverse ciscumstante, oamenii au preferinte fixe in ceea ce priveste tipul de sistem de iluminat pe care il aleg pentru casele lor.

Se poate spune cu certitudine faptul ca, in trecut, achizitionarea unui bec, reprezenta un act simplu, cu o durata scurta si fara prea multe batai de cap sau complicatii.

In general, dupa ce se ardea vechiul tau bec, te uitai cu atentie la tipul de soclu avut si eventual la putere, pentru a alege ceva similar, apoi  avand mai mult decat suficiente informatii, mergeai rapid spre un magazin unde stiai sigur ca vei gasi becuri si iti cumparai un bec nou, iar odata intors acasa aveai lumina si erai fericit, vazandu-ti in continuare de treaba.

Ei bine, trecerea timpului si evolutia tehonologiei din sfera sistemelor de iluminat, a ingreunat treptat situatia, iar intreaga gama de becuri existente in momentul de fata pe piata, te face sa nu iti mai fie atat de usoara alegerea.

De la becuri LED, becuri fluorescente sau cu halogen, pana la clasicele incandescente, toate sunt prezente astazi pe rafturi, in diverse forme, temperaturi de culoare, puteri, preturi, marci, dimensiuni, etc, astfel incat dintr-o alegere de 1 minut, a devenit o analiza complicata si usor nesigura, nestiind cu exactitate daca alegerea facuta este chiar cea mai potrivita.

In mod evident, precum se intampla si in orice alt domeniu, parerile sunt impartite, existand diverse categorii de oameni care sunt si vor ramane intotdeauna adeptii unui anumit tip de becuri, indiferent de schimbarile si evolutia tehnologiilor.

Exista avantaje si dezavantaje in ceea ce priveste fiecare model de bec existent la momentul de fata, la vanzare, fapt care este relativ normal, pana la urma, este clar faptul ca nimic nu poate fi perfect.

Sunt realizate tot felul de comparatii, de studii si de analize pentru a analiza diferentele si asemanrile dintre tipurile de becuri, astfel incat, accesul la informatie este oferit tuturor, pentru a putea crea o opinie si o preferinta pentru un model, iar decizia sa fie bazata pe date concrete si reale.

De exemplu, becurile cu tehnologia LED, utilizeaza cu aproximativ 80 la suta mai putina energie fata de clasicele becuri incandescente, avand in acelasi timp si o durata de viata estimata de peste 20 de ani.

Pe de alta parte, modele de becurile incandescente cu halogen, sunt capabile sa ofere aceeasi cantitate de  lumina ca si incandescentele traditionale, in timp ce ele  utilizeaza cu pana la 28 la suta mai putina energie, durata de viata fiind aproximativ egala, nedepasind insa, 1 an.

De asemenea, becurile fluorescente, utilizeaza cu aproximativ 70 la suta mai putina energie comparativ cu clasicele becuri incandescente, avand  durabilitatea estimata pe la noua ani, aceasta fiind mult mai mica de pilda, fata de cea a becurilor LED.

Pe langa aspectele deja mentionate si pe langa media de viata, costul sau tipul becului, mai sunt si alte detalii care pot contribui la alegerea unui bec. Exista atat de multe tipuri de lumina, disponibila in diverse temperaturi si culori, alba, neutra  sau chiar rece, diverse socluri sau diverse variante de  numar de Watti, incat, chiar daca stim in mare parte detalii despre becuri, alegerea noastra, nu va fi nicium usurata.

 

Leave a Comment