Terapia cu ozon in cadrul tratamentelor complexe
Share Button

In acest articol vom discuta despre efectul terapiilor in care se foloseste ozonul. Efectul se observa deja dupa doua proceduri: scaderea edemului, tonifierea tesuturilor si durerea diminuata. Dupa 4-5 proceduri, se ajunge la restabilirea sensibilitatii pielii, scaderea hiperemiei si disparitia senzatiei de constrictie in suturile postoperatorii.

Senzitivitatea crescuta a pacientului are o influenta pozitiva asupra evaluarii rezultatelor operatiilor efectuate.

Dupa introducerea pe scara larga a unor astfel de metode, cum ar fi peelingurile chimice medii si adanci, operatia laser si mecanica a pielii, operatia plastica a conturului, ne confruntam cu aparitia de cicatrici hipertrofice.

Pentru a evita aceste cicatrici se recomanda sa folosit lampa cu vapozon. Injectarea gazului de ozon in jurul cicatricii determina disparitia senzatiei de constrictie a pielii, palparea si inmuierea cicatricilor si resorbtia lor ulterioara. Ca rezultat, se ajunge la o calcare semnificativa a suprafetei cu semne, la restabilirea elasticitatii tesuturilor.

Evident, terapia cu ozon sub forma de injectii permite rezolvarea multor probleme serioase aparute in practica dermatocosmetologului. O mare importanta o are faptul ca rezultatul unor proceduri similare nu este numai solutia problemelor estetice, fiind un motiv pentru o vizita la medic, ci si imbunatatirea sentimentului general al pacientilor prin efectul nespecific multilateral al ozonului asupra tesuturilor si organismul ca un intreg.

Panniculopatia sau celulitele endemato-fibrosclerotice este o problema exclusiv feminina si reprezinta o stare patologica a celulelor adipoase (adipocite). Printre motivele si factorii de risc care determina o schimbare a tesutului gras se numara caracteristicile genetice, familiale, nationale, perioada de pubertate, sarcina si nasterea, tulburarile hormonale si aportul de preparate contraceptive, varsta si modul de viata.

Potrivit diverselor surse, 80% – 95% dintre femei sufera de celulita. Zonele afectate sunt coapsele si fesele, mai rar – spatele si bratele.

Stadiul initial al celulitelor se caracterizeaza prin tulburari microcirculare, umflare, stagnarea lichidului in tesutul subcutanat. Deci, vine vorba de o forma edematoasa de celulita care, in cazul unei progresii ulterioare, este transformata in forma fibrosclerotica.

Tesutul gras indeplineste functia de depozitu de energie in organism. Fiecare celula de grasime este inconjurata de reteaua capilara, de aceea este in contact permanent si strans cu sangele. In tesuturile grase sanatoase adipocitele primesc o cantitate suficienta de oxigen si substante nutritive, iar produsele de activitate celulara sunt indepartate prin membrana celulara si indepartate prin fluxul sanguin.

O tulburare a acestui mecanism conduce la dezvoltarea hipoxiei locale, toxicozei si acidozei si in continuare la celulita. In conditiile deficitului de oxigen in mediul acid, se ajunge la cresterea activa a tesutului conjunctiv care inconjoara celulele adipoase prin membrana si formeaza mici noduri (micronoduli). Celulele degenerate fac grupuri si formeaza conglomerate groase (macronoduli) in tesutul conjunctiv, care blocheaza circulatia si fluxul limfatic si se ajunge la calcinarea celulelor grase.

Panniculopatia endemato-fibrosclerotica se caracterizeaza prin dezvoltarea de microangiopatii si tulburari ale structurii limfatice manifestate ca limfangiectasie si edem limfatic. In stadiul initial al celulitelor, efectul cosmetic al pielii se manifesta sub forma de degradare nesemnificativa, asa-numita “coaja de portocala”, care in cazul unei progresii viitoare se transforma in “ciorchini de struguri”.

Astfel, mecanismul principal al dezvoltarii celulitei este tulburarea microcirculativa care duce la edem, care, la randul sau, agraveaza hemodinamica.

Tratamentul celulitei ar trebui sa se concentreze:

  • In primul rand, pentru eliminarea motivului bolii;
  • In al doilea rand, pentru corectarea mecanismelor patogenetice ale dezvoltarii bolii;
  • In al treilea rand, pentru eliminarea aparitiei si consecintelor sale.
optimizare seo

Leave a Comment