Tot ce trebuie sa stii despre instalatiile solare

Share Button

Iti recomandam sa faci o vizita pe site-ul www.panourisolare.com pentru a vedea mai multe oferte si informatii suplimentare despre panourile solare. In functie de scopul pentru care sunt follosite sunt doua tipuri principale de instalatii solare: cele folosite pentru prepararea de apa calda menajera si cele care sunt destinate pentru energie electrica.

In mod fortat toate cladirile care au ambele tipuri de sisteme sunt numite case pasive sau case cu facturi 0 si asa se ajunge si la cel mai mare dezavantaj al unor astfel de instalatii si anume faptul ca ele nu vor putea sa asigure singure independenta energetica a cladirii.

Pentru mai multe informatii si oferte de preturi click aici.

In Romania, unele dintre cele mai cunoscute si instalate sunt panourile termice pentru ca au fost incluse si in Casa Verde, un program special.

Prin masura aceasta statul a subventionat solicitantilor care au primit aprobare pe finantare pana la suma de 3000 de lei pentru a isi monta panouri solare nepresurizate. De asemenea au fost dati aproximativ 6000 de lei pentru a instala panouri solare cu presiune.

optimizare seo

Sub numele de panouri solare sunt si panourile solare termice care asigura prepararea apei calde menajere si cele fotovoltaice care genereaza energia electrica.

Fiecare dintre ele sunt diferite si nu numai prin forma de energie pe care o elibereaza, mai exact termica sau electrica dar si datorita tehnologiei implementate pentru a incalzi apa calda respectiv pentru a transforma energia solara in energie electrica. Prin urmare principiul de functionare intre cele doua sunt complet diferite chiar daca utilizeaza radiatia solara ca sursa de combustibil gratuita.

Panourile folosite pentru apa calda sunt colectoarele de soare care vor capta caldura in tuburi. Ulterior aceasta caldura va fi preluata de catre agentii termici, antigel sau apa tinand cont de tehnologia pe care o folosesc. Incalzirea apei calde se face prin transfer de caldura intre schimbatorul de caldura existent in boiler si agentul termic. Principiul prin care aceste panouri functioneaza este relativ simplu si ocnsta in captarea energiei solare in forma de caldura.

Panourile fotovoltaice reprezinta sisteme mult mai complexe care sunt prevazute cu anumite tipuri de celule solare ce au in compozitia lor material semiconductor numit si siliciu.

Fotonii existenti in radiatiile solare se lovesc de suprafata conductoare si elibereaza electroni producand in acelasi timp si curent electric. Panourile fotovoltaice au la baza lumina soarelul, si mai exact, au la baza fotonii, celulele fotovoltaice fiind de fapt inutile pe intuneric.

Simplificand situatia la maxim panourile solare termice vor functiona prin captarea de caldura solara iar panourile fotovoltaice sunt de fapt functionale pentru ca primesc energie de la fotoni in suprafetele semiconductoare.

Panourile termice de apa calda functioneaza prin captarea de energie solara si transformarea sa in energie termica. Radiatiile venite de la soare se intalnesc cu suprafetele de absorbtie a colectorilor, iar energia calorica este preluata de agentii termici care vor circula prin conducte termo conductoare facute din aluminiu sau din cupru. Pentru panourile nepresurizate transferul de caldura se realizeaza chiar prin apa menajera.

Leave a Comment