Tu stii cum se face corect intretinerea unei centrale termice de apartament?

Share Button

Tu stii cum se face corect intretinerea unei centrale termice de apartament? Din ce in ce mai multi oameni renunta la caldura oferita de sistemul public de energie termica alegand o varianta mult mai independenta si avantajoasa : instalarea unei centrale termice in apartament.

Numarul acestora creste de la an la an datorita nemultumirilor cauzate atat de costurile mari regasite in factura la intretinere cat si datorita faptului ca nivelul de caldura si apa calda oferit de sistemul de stat este mai scazut fata de cerintele locatarilor.

Daca deja te-ai debransat si ai ales sa iti montezi o mica centrala de apartament care sa iti poata asigura nivelul de confort dorit atunci ar trebui sa ai in vedere cateva lucruri care vor prelungi durata de viata a centralei de apartament si te vor scuti si de aparitia unor defectiuni nedorite.

In momentul in care se apropie anotimpul rece, fiecare proprietar de centrala termica trebuie sa efectueze pregatirea acesteia. Se incepe cu o verificare si o schimbare a bateriilor din termostatul electronic al centralei. Urmatorul pas este aerisirea corecta a caloriferelor. Aceasta se poate face atat de proprietar in cazul in care are instalat pe calorifere aerisitoare manuale sau se poate alege o firma care sa efectueze aceasta operatiune. O aerisire corecta a caloriferelor va asigura, in mod uniform, caldura dorita in anotimpul rece.

O alta operatiune la fel de importanta este verificarea presiunii apei din instalatie, presiune care va fi indicata de manometru centralei. O presiune minima se situeaza in jurul valorii de 1 si 1,5 bar cand caloriferele sunt reci iar cand caloriferele sunt calde, presiunea nu trebuie sa depaseasca valoarea de 2,5 bar.

Urmatorul pas pentru care ar trebui de aceasta data sa apelezi la personal calificat este curatarea filtrelor centralei termice. Pentru a obtine costuri mai scazute, unii dintre consumatori  aleg sa isi optimizeze consumul de gaz. Dupa cum se stie, un consum maxim de gaz are loc la functionarea centralei pe apa calda.

Pentru a nu face risipa de gaz se va regla butonul de apa calda astfel incat temperatura apei obtinute sa fie medie ci nu se va recurge la temperatura maxima a apei calde. Astfel vom reduce atat consumul de gaz dar nici nu vom mai folosi apa rece pentru a regla temperatura unei ape foarte fierbinti.

In ceea ce priveste protejarea centralei termice si prelungirea duratei de viata a acesteia dar si functionarea ei in parametri optimi vom recurge la urmatoarele masuri:

Vom proteja centrala termica impotriva unor oscilatii de tensiune. In cazul acesta poti folosi un stabilizator de tensiune montat pe priza centralei. Astfel se va proteja placa electronica a centralei. Un astfel de stabilizator de tensiune il poti gasi in magazinele mari iar pretul lui incepe de la 150 Ron.

Daca locuiesti intr-o zona cu apa mai calcaroasa este indicat sa asiguri centrala termica cu filtru dedurizator si filtru decantor ce vor fi utile la alimentarea cu apa rece a centralei.

De asemenea, pentru protejarea schimbatorului bitermic si prelungirea duratei de viata a acestuia, specialistii iti recomanda inchiderea robinetilor cu setarea lor pe apa rece din momentul in care s-a sistat utilizarea apei calde menajere. Astfel se va evita socul de presiune creat de robineti.

Si nu in ultimul rand, cel mai important lucru este verificarea tehnica periodica efectuata de specialisti, centralei de apartament. In acest mod vei fi sigur ca centrala termica functioneaza in parametri normali si nu vei avea surprize neplacute in anotimpul rece.

Daca deja te-ai hotarat sa iti achizitionezi o centrala termica iti recomand site-ul  http://www.epinvest.ro/centrale-termice-conventionale , locul unde o echipa intreaga de specialisti iti pune la dispozitie produse performante la preturi extrem de accesibile.


Alte stiri actuale :

1. Mobila poate costa şi 20.000 de euro
2. Top 5 locuinte prefabricate
3. Ce apartament poţi să cumperi cu două milioane de euro?
4. Costurile facturilor la căldură “au explodat” în decembrie
5. Buget de 60.000 euro: De la o garsoniera in 2008 la apartament cu 3-4 camere sau casa in 2014

Leave a Comment